Nedjelja, 15. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Arakanski muslimani u teškim uslovima pješače prema Bangladešu (FOTO)

Dok mijanmarska vojska nastavlja sa akcijama usmjerenim prema civilima, arakanski muslimani spas pokušavaju pronaći u Bangladešu, javlja Anadolu Agency (AA).

Veliki broj arakanskih muslimana bježi od napada i kreće se prema bangladeškoj granici. U jako teškim uslovima, sa teretom na leđima, pješače kroz vodu vodeći djecu sa sobom.

Prema podacima Ujedinjenih nacija (UN), više od 27.000 arakanskih muslimana stiglo je u Bangladeš, a još oko 20.000 čeka na granici.

Mnoge organizacije za zaštitu ljudskih prava, među kojima se nalazi i Amnesty International (AI), masakre u Arakanu nazivaju genocidom, a osude su stigle iz svih dijelova svijeta.

Glasnogovornica Evropskog vijeća Rohingya Anita Schung u ponedjeljak izjavila kako je mijanmarska vojska za tri dana u napadima izvedenim u Arakanu usmrtila između dvije i tri hiljade muslimana.

  • Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje