Utorak, 28. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Anketa: Očekuje se da će američka ekonomija 2023. pasti u recesiju

Preuzmite sliku

Očekuje se da će američka ekonomija sljedeće godine pasti u recesiju, pokazalo je istraživanje koje su proveli Financial Times i istraživački centar Initiative on Global Markets, prenosi Anadolu Agency (AA).

Dok 38 posto ispitanika u istraživanju procjenjuje da će američka ekonomija krenuti u recesiju u prvoj polovini 2023. godine, 30 posto predviđa da bi se to moglo dogoditi u drugoj polovini sljedeće godine.

Oko devet posto ispitanika predviđa da će se najveća svjetska ekonomija suočiti s recesijom u prvoj polovini 2024. godine, dok 21 posto procjenjuje da bi to moglo doći u trećem kvartalu 2024. ili kasnije.

Samo dva posto ispitanika u istraživanju predviđa da bi se američka ekonomija mogla suočiti s recesijom u četvrtom kvartalu ove godine ili ranije.

U istraživanju, koje je povedeno od 6. do 9. juna. učestvovalo je 49 ispitanika sa Poslovne škole Booth Univerziteta u Chicagu.

“Recesija uključuje značajan pad ekonomske aktivnosti koja se širi na cijelu privredu i traje više od nekoliko mjeseci”, navodi neprofitna istraživačka organizacija Nacionalni biro za ekonomska istraživanja (NBER) sa sjedištem u SAD-u.

Organizacija objašnjava da recesija predstavlja period između vrhunca ekonomske aktivnosti i njenog najnižeg nivoa.

Inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama je porasla na najviši nivo u više od 40 godina kada je u maju iznosila 8,6 posto na godišnjem nivou.

Uprkos zabrinutostima za recesiju u zemlji Američke Federalne rezerve (FED) planiraju da nastave sa pooštravanjem monetarne politike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,