Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Amerikanci našli način da se bore protiv rasta cijena: Pokušavaju ne kupovati ništa

Preuzmite sliku

Prosječna američka porodica morala je potrošiti oko 3.500 dolara više prošle godine nego 2020. za istu robu i usluge zbog inflacije

Američki potrošači počinju signalizirati da im je dosta neprestanog rasta cijena, javlja BBC.

Sevan Tavoukdjian, 34-godišnji glumac, uselio se u svoj stan u New Yorku prošlog mjeseca i kada je vidio koliko će koštati njegovo opremanje, bio je šokiran cijenama.

Stoga je odustao od planova za kupovinu namještaja i umjesto toga poslao poruku Facebook grupi “Ne kupuj ništa”, gdje ljudi besplatno nude stvari koje im ne trebaju.

– Pomislio sam da ću bankrotirati ako budem kupovao samo osnovne potrepštine. Volio bih kupiti novi kauč, ali cijene su me odvratile – rekao je Tavoukdjian.

Prosječna američka porodica morala je potrošiti oko 3.500 dolara više prošle godine nego 2020. za istu robu i usluge zbog inflacije, pokazalo je istraživanje Univerziteta Pennsylvania Wharton School.

Ali plate nisu pratile povećanje, tjerajući ljude da se odreknu kupovine, pronađu jeftinije alternative ili – poput Sevana – traže nešto besplatno.

Članstvo u grupi “Ne kupuj ništa” je više nego udvostručeno u protekle dvije godine na više od 5,3 miliona širom svijeta. Nedavno je dodata aplikacija koja će se “nositi” sa potražnjom.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,