Nedjelja, 3. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Američko vazduhoplovstvo predstavilo najnoviji nuklearni stelt bombarder

Preuzmite sliku

Američko vazduhoplovstvo predstavilo je najnoviji nuklearni stelt bombarder “B-21”, koji će postepeno zamijeniti avione koji su letjeli još tokom hladnog rata.

Novi bombarder mogao bi da košta skoro 700 miliona dolara i može da nosi nuklearno i konvencionalno oružje.

Kao što se i očekivalo, pojedini detalji o avionu ostaju obavijeni velom tajne, a američki ministar odbrane Lojd Ostin kaže da je to “pokazatelj trajnih prednosti Amerike u genijalnosti i inovativnosti”.

Ostin je rekao da će avion ponuditi značajan napredak u odnosu na postojeće bombardere u američkoj floti, navodeći da će se “čak i najsofisticiraniji sistemi protivvazdušne odbrane boriti da otkriju `B-21` na nebu”.

On je naveo da je u ovaj avion “uloženo 50 godina napretka u tehnologiji”.

“Avion je izgrađen arhitekturom otvorenog sistema, koja omogućava ugradnju novog oružja koje još nije ni izmišljeno”, rekao je Ostin.

Avion “B-21” ili “rajder” predstavljen je tokom ceremonije u fabrici proizvođača “Nortrop Gruman” u Kaliforniji.

Novi avion će zamijeniti modele “B-1” i “B-2”, a procjenjuje se da će flota koštati 203 milijarde dolara, navodi “Bloomberg”.

“Šest aviona je trenutno u proizvodnji. Riječ je o novoj generaciji stelt aviona koji koriste neodređene nove proizvodne tehnike i materijale”, saopštio je proizvođač.

Američko vazduhoplovstvo planira da nabavi najmanje 100 ovih aviona.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,