Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američko istraživanje: Koronavirus možda iscurio iz kineske laboratorije

Preuzmite sliku

U izvještaju o porijeklu kovida 19 koji je pripremila jedna nacionalna američka laboratorija navodi se da je moguće da je virus umakao iz laboratorije u kineskom Vuhanu i da tu hipotezu treba dodatno istražiti, prenio je “Wall Street Journal”.

Istraživanje je pripremila Nacionalna laboratorija Lorens Livermor u Kaliforniji i dostavljena je State Departmentu u okviru istrage o porijeklu pandemije u završnim mjesecima mandata administracije predsjednika Donalda Trumpa, piše list.

Procjena je zasnovana na analizi genoma virusa koji izaziva oboljenje kovid 19, dodaje se u tekstu. Laboratorija je odbila da komentariše ove navode za list.

Predsjednik Joe Biden rekao je prošlog mjeseca da je naredio svojim saradnicima da pronađu odgovore na pitanja o porijeklu virusa korona.

Američke obavještajne službe razmatraju dva vjerovatna scenarija – da je virus nesrećnim slučajem umakao iz laboratorije ili su ljudi bili u kontaktu sa zaraženom životinjom, ali nema konačnog zaključka, rekao je Biden.

SAD su optužile Kinu da nije transparentna kada je riječ o porijeklu virusa, a Peking demantuje te optužbe.

Mike Ryan, visoki zvaničnik Svjetske zdravstvene organizacije, izjavio je juče da ovo tijelo ne može da primora Kinu da dostavi više podataka o porijeklu kovida 19, ali je dodao da će predložiti obavljanje istraživanja “na višem nivou” da bi se shvatilo odakle je virus stigao.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje