Srijeda, 27. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američki zastupnički dom usvojio zakon za pobačaj, Senat će ga vjerovatno srušiti

Preuzmite sliku

Zastupnički dom u SAD-u pod kontrolom demokrata usvojio je zakon kojim se na saveznom nivou reguliše pravo na pobačaj nakon što su brojne republikanske države postrožile zakone o pobačaju, a Teksas ga je gotovo potpuno zabranio. Zakon vjerovatno neće proći u Senatu, navodi Reuters.

Zastupnički dom usvojio je Zakon o zaštiti ženskog zdravlja (Women's Health Protection Act) s 218 glasova za i 211 protiv. Zastupnici su glasali po stranačkim linijama pa je samo jedan demokrat bio protiv zakona.

Demokratskim prijedlogom bi se omogućio pobačaj i spriječila mnoga ograničenja koja su republikanci uveli u više saveznih država, poput obveznih ultrazvučnih pregleda i drugih testova.

Zastupnica: Vrijeme je da vjerujemo ženama

Očekuje se da će zakon pasti u Senatu koji ima 50 republikanskih i 50 demokratskih zastupnika. Demokratski bi prijedlog trebalo podržati najmanje 10 republikanaca.

Republikanska senatorica Susan Collins, koja podržava pravo na pobačaj, kazala je da će glasati protiv prijedloga. No, glasanje je prilika za republikance da demonstriraju zalaganje za svoje politike uoči izbora za Kongres 2022. Ti će izbori odrediti ko će kontrolisati Kongres u drugoj polovici Bidenova mandata.

“Vrijeme je da vjerujemo ženama, da poštujemo njihove odluke”, kazala je u raspravi demokratska zastupnica Rosa De Lauro. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,