Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Američki san se pretvorio u košmar: Pismo Ane Walshe od prije 15 godina danas djeluje kao je sve predviđeno

Preuzmite sliku

Prije nego što se preselila u Ameriku i postala uspješna, poslovna žena, Ana Volš bila je Beograđanka Ana Ljubičić, studentkinja Filološkog fakulteta.

Željela je da ostvari svoj „američki san“, ne sluteći da će godinama kasnije to postati njena noćna mora.

Svoj prvi kontakt sa SAD Ana je ostvarila preko jedne agecije za razmjenu studenata, preko koje je i otišla u tu zemlju, da provede ljetnji raspust, nauči dodatno jezik i pri tome nešto i zaradi radeći sezonske poslove.

Svoje iskustvo Ana je opisala na jednom internet forumu koji se bavio tom temom.

Po postu koji je postavila, vidi se da je tada mlada, obrazovana žena, vrlo ambiciozna, vrijedna i sigurna u sebe, bila riješena da uspije. Neke riječi, 15 godina kasnije, kada se uzmu u obzir sva događanja u Kohasetu kraj Bostona, zvuče kao predskazanje.

– Znam da bi svi, koji do sada nisu putovali tako daleko i na tako dug period, voljeli da mogu da na svako pitanje dobiju siguran odgovor i garancije. lako dobijanje vize, dobar posao, smještaj pa još i da je povoljno, a vi samo da se spakujete i otpakujete. Prosto je lakše kad drugi snose odgovornost za vas, pa i za novac koji dajete očekivanja odveć velika. Ali, ako ste se već odlučili na takav korak, koji je za svaku pohvalu, morate nešto odgovornosti i na sebe preuzeti. Ipak, najviše zavisi od vas samih. Ja sam ovdje već dvije godine radila u Americi preko agencije (ime poznato redakciji) – napisala je 24-godišnja Ana februara 2007.

Za nju je Amerika bila obećana zemlja, u njoj je mogla da se potpuno ostvari. Savjetima iz prve ruke htjela je da pomogne i drugima.

 • – Moje iskustvo je fenomenalno. Ono što sam dobila od te agencije je usluga kojoj ne može da se nađe ravna u cijeloj Srbiji. Sve je bilo na vrijeme i dobro organizovano. Ipak, moram priznati da je ključnu ulogu u dobijanju posla igralo moje znanje engleskog jezika, koje se pokazalo na intervjuu sa Amerikancima u Beogradu. Radila sam u hotelu i restoranu sa pet zvjezdica (jedan je od tri u cijeloj Americi koji ima po pet zvjezdica i za hotel i za restoran…) I dobila sam ponudu da ostanem za stalno, sa otvorenom mogućnošću napredovanja, ali sam se vratila, kako bih diplomirala na Filološkom fakultetu. A potom… – opisala je svoj prvi posao u SAD Ana iz Beograda.

  Očigledno je da se ona zaljubila u Ameriku i njihov način života, da se tu našla i da je već tada, kao još uvijek studentkinja, znala gdje će otići poslije završetka studiranja.

  – Sve u svemu, Work and travel program preko agencije zaista nudi mnogo. Za druge agencije ne znam, mada je očigledno da im je broj iz dana u dan sve veći. Ovo je sigurna opcija, a i nisam čula nikakve primjedbe. Čak i da ih ima, od toliko velikog broja studenata koji otputuju, prosto je normalno da nekolicina prođe nešto lošije od ostalih. Zato uzdajte se u sebe, jer, ko ne riskira, ne profitira. Pokažite da imate jak karakter i odlučnost i sve će proći kako treba. U Americi životna škola čeka baš vas… Ja sam svoju proživjela… To be continued…- napisala je tada Ana Ljubičić, a kasnije Ana Walshe.

  Sa ove distance, 15 godina kasnije, riječi studentkinje iz Beograda imaju posebnu težinu. Ana Walshe jeste uspjela u Americi, vremenom je postala regionalni menadžer u agenciji za prodaju nekretnina u američkoj prestonici Washingtonu, udala se za Briana Walshea i dobila troje djece.

  Ali, sigurno nije znala da će se sve to brutalno promijeniti u januaru 2023. i da će cijela Amerika, koju je zavoljela, pa i cijeli svijet saznati za Anu Walshe, ali, nažalost, iz potpuno drugog razloga.

  Beograđanka Ana Walshe nestala je 1. januara, nakon što je trebalo da ode na let za Washkington. Nakon toga joj se trag izgubio, prenosi Blic.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,