Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američki ministar odbrane Mattis: Rat sa Sjevernom Korejom bi bio katastrofalan

Preuzmite sliku

Ministar odbrane SAD-a James Mattis kazao je kako bi bilo katastrofalno ukoliko bi tenzije sa Sjevernom Korejom prerasle u rat.

Mattis je u intervjuu za televizijsku kuću CBS podsjetio na nuklearna i balistička testiranja koja izvodi Sjeverna Koreja te na reakciju međunarodne zajednice.

“Konflikt u Sjevernoj Koreji bi najvjerovatnije bio najgora vrsta sukoba u životu mnogih ljudi”, smatra Mattis.

Rekao je kako režim Sjeverne Koreje ima kapacitete za lasiranje raketa i stotine projektila te da bi bilo katastrofalno ukoliko se problem ne bude mogao riješiti diplomatskim putem i preraste u borbu.

Upozorio je da Sjeverna Koreja ne prijeti samo Južnoj Koreji, već i Japanu, Kini, Rusiji, ali i SAD-u.

“Njihova retorika i namjera su vrlo jasni. Ne trebamo čekati da imaju interkontinentalni projektil sa nukelarnim oružjem da kažemo kako je prijetnja utvrđena”, rekao je Mattis.

Dodao je kako SAD Sjevernu Koreju smatra direktrnom prijetnjom.

“Trenutno ne želim mnogo govoriti jer znamo određene stvari koje ni sami Sjevernokorejci ne znaju”, dodao je Mattis.

Nekoliko sati nakon izjave Mattisa, Pyongyang je imao novo testiranje projektila.

Generalštab vojske Južne Koreje saopćio je kako su sjevernokorejske snage jutros u 5.39 sati po lokalnom vremenu iz regije Wonsan lansirale kratkometni balistički projektil, najvjerovatnije tipa Scud, koji je preletio 450 kilometara i pao u vode susjednog Japana.

Ovo je treće testiranje balističkih raketa koje je Sjeverna Koreja izvela u protekle tri sedmice, a ukupno deveto od početka godine. Sjevernokorejska vojska je 21. maja testirala projektil srednjeg dometa Pukguksong-2.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje