Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američke i NATO snage napustile bazu Bagram u Afganistanu

Preuzmite sliku

Svi vojnici SAD i NATO saveza napustili su vazduhoplovnu bazu Bagram u Afganistanu, rekao je danas agenciji AFP američki vojni zvaničnik, što je najava potpunog povlačenja u najskorije vrijeme stranih trupa iz ove zemlje nakon dvije decenije rata.

Baza u Bagramu bila je ključna za američke operacije, vazdušne udare i snabdijevanje u Avganistanu tokom rata protiv talibana i njihovih saveznika iz “Al kaide”.

“Sve koalicione snage su napustile Bagram”, rekao je zvaničnik koji nije želio da bude imenovan. On nije precizirao kada su otišli posljednji vojnici iz baze udaljene 50 kilometara sjeverno od Kabula.

Zvaničnik nije rekao ni kada će baza zvanično biti predata avganistanskim snagama.

Kroz Bagram su tokom prethodnih godina prošle stotine hiljada vojnika iz SAD i Alijanse, kao i njihovi saradnici po ugovorima. Uz aerodrom je izgrađen čitav mali grad sa bazenima, bioskopima i banjama, a otvoreni su čak i restorani brze hrane “Burger king” i “Pizza hut”.

Vojska SAD i NATO su u završnim fazama okončanja misije u Afganistanu i vraćaju kući preostale vojnike da bi ispunili rok za povlačenje do 11. septembra.

Talibani su pokrenuli veliku ofanzivu širom Afganistana u prethodna dva mjeseca i zauzeli desetine okruga. Afganistanske državne trupe konsolidovale su se u glavnim urbanim područjima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , , ,