Petak, 6. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američka vojska razvila tabletu koja treba da uspori starost

Preuzmite sliku

Američka vojska razvila je tabletu za usporavanje starenja, a biće isprobana na vojnicima, objavio je “Breaking defense”.

Sljedeće godine trebalo bi započeti testiranje eksperimentalne pilule.

Testiranje će sprovoditi američka Komanda za posebne operacije, a ako se klinička testiranja pokažu uspješnim – pilula bi mogla pronaći put i do širokih masa izvan maskirnih uniformi.

Sastav pilule za sada je tajna, ali se zna da se radi o “dodatku prehrani koji podstiče više nivoe molekule NAD+ (nikotinamid adenin dinukleotid)”.

Riječ je o “koenzimu” koji je prisutan u svim živim ćelijama, a čiji nivo sa godinama opada.

U Američkoj vojsci nadaju da bi povećanjem nivoa NAD+, mogli da spriječe nastanak ožiljaka usljed starenja tijela, te da bi to moglo da dovede do poboljšanja fizičkog i mentalnog stanja vojnika, ali i da omogući vojnicima da zadrže borbenu spremnost tom cijele karijere.

“Radi se o poboljšavanju spremnosti za misije naših snaga kroz poboljšanje performansi koje, obično, opadaju sa godinama”, navode iz Američke vojske.

Već su obavljene pretkliničke studije vezane uz bezbjednost te doziranje aktivne materije, pa se sad čeka početak kliničkog testiranja.

Ako se ova pilula pokaže kao efikasna, to bi moglo značiti prekretnicu ne samo u industriji ljepote i zdravlja, već i u poboljšanju životnog standarda ljudi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje