Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Američka vojska podiže barikade visoke dva metra oko Kongresa

Preuzmite sliku

Generalni sekretar američkih kopnenih snaga pri Nacionalnoj gardi Ryan McCarthy saopćio je kako će oko Kongresa Sjedinjenih Američkih Država u narednih 30 dana biti postavljena barikada visine otprilike dva metra, javlja Anadolu Agency (AA).

McCarthy je prisustvovao zajedničkoj konferenciji s medije održanoj s gradonačelnicom Washingtona Muriel Bowser. Tom prilikom je kazao kako su i ranije očekivali slične proteste jučerašnjim, ali da niko nije mogao ni zamisliti da će demonstranti okupirati američki Kongres.

Dodao je kako su aktivne sve jedinice Nacionalne garde u Washingtonu te da su podršku pružili i pripadnici Nacionalne garde iz Virginije, Marylanda, Delawarea, New Jerseyja i New Yorka.

Upitan za mjere, McCarthy je kazao kako će do vikenda tu biti 6.200 pripadnika Nacionalne garde kako bi pružili podršku policiji u Washingtonu i policiji Kapitola.

”Trenutno se u Kongresu nalazi 150 pripadnika Nacionalne garde. Danas u podnevnim satima ćemo povećati na 850. Danas od devet sati će oko Kongresa biti podizana barikada visoka sedam stopa (oko 2,1 metara, op.a.), a obuhvatat će bulevare Independence, Constitution, Prvu aveniju i raskrsnicu ispred Kongresa. Tamošnje osoblje i poduzete mjere bit će tu najmanje 30 dana”, rekao je on.

Američki Kongres jučer se sastao kako bi potvrdio glasanje Elektorskog koledža, a u isto vrijeme odlazeći američki predsjednik Donald Trump ispred Bijele kuće je održao miting.

Nekoliko hiljada ljudi koji su prisustvovali mitingu potom su se uputili ka Kapitolu i pokušali ući u zgradu.

Došlo je do sukoba između policije i demonstranata, a grupa demonstranata je uspjela probiti barikade i ući u Kongres.

U sukobima do kojih je došlo poginule su četiri osobe, a povrijeđen je veliki broj ljudi, među njima i policajaca.

Poslana je i Nacionalna garda kako bi smirila situaciju u Kongresu, a Pentagon je aktivirao sve pripadnike Nacionalne garde u Washingtonu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,