Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Američka vojska oborila kineski špijunski balon iznad Atlantika

Preuzmite sliku

Američka vojska oborila je navodno kineski špijunski balon iznad Atlantskog okeana, rekao je američki dužnosnik, piše CNN.

Balon je prvi put primijećen na nebu iznad Montane ranije ove sedmice i putovao je sredinom zemlje prateći vremenske prilike prije nego što je u subotu napustio kontinentalni dio Sjedinjenih Država.

Prije nego što je balon oboren, Savezna uprava za zrakoplovstvo izdala je obustavu letova za aerodrome u Wilmingtonu, Sjeverna Karolina; Charleston, Južna Karolina; i Myrtle Beach, Južna Karolina. FAA je također ograničila zračni prostor u blizini Myrtle Beacha “kako bi podržala Ministarstvo odbrane u naporima nacionalne sigurnosti”.

Reagirala Kina

Kina je danas ponovo odlučno odbacila optužbe za špijunažu koje se tiču balona u američkom zračnom prostoru. Tvrde da je balon skrenuo s rute zbog “više sile”, odnosno vjetra. Američki državni sekretar Antony Blinken ocijenio je da je upad “balona za nadzor” u američki zračni prostor “neprihvatljiv” i “neodgovoran”.

Kina je danas odbacila optužbe za špijunažu. Tvrde da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog “više sile”.

“Ne prihvatamo neutemeljene spekulacije i senzacionalizam”, saopćilo je u subotu kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Aludirali su na telefonski razgovor visokog diplomata Wang Yija s Blinkenom dan prije.

 • Blinken je otkazao posjetu Pekingu planiran za nedjelju. To bi bila prva posjeta Kini jednog američkog državnog sekretara od 2018. godine. Blinken je naglasio da SAD želi da komunikacijski kanali s Pekingom budu otvoreni i da bi se posjet trebao održati bez odgode “kada uslovi to budu dopuštali”.

  Šta kaže Pentagon

  Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova ponovio je da se balon koji leti iznad SAD koristio za “meteorološka i druga naučna istraživanja”. Dodao je da je balon skrenuo s planirane rute zbog vjetra i ograničenih mogućnosti upravljanja njegovim letom.

  Pentagon to ne prihvata.

  “Znamo da je to balon za nadzor”, rekao je Ryder. Ministarstvo osbrane objavilo je u četvrtak navečer da je otkrilo balon. Otkriven je iznad Montane, gdje je u vojnoj bazi na sjeveru pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama, po izvještaju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,