Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Američka vojska ima sve manje regruta

Preuzmite sliku

Američka vojska do sada je regrutovala samo polovinu vojnika od planiranih 60.000, za koje se nadala da će biti primljeni do 1. oktobra ove godine, upozoravaju vojni zvaničnici.

Ako se trend opadanja ne preokrene, to bi moglo imati značajan uticaj na borbenu gotovost u narednim godinama.

“Imamo neviđene izazove na tržištu rada poslije pandemije, ali i zbog konkurencije sa privatnim kompanijama koje su vremenom promijenile svoje materijalne podsticaje”, objašnjava zamjenik načelnika Generalštaba general Joseph Martin, aludirajući na visine plata.

Kako prenosi AP, američka vojska ima poteškoće da privuče nove vojnike, jer je ove godine zabilježila najniži broj regrutovanja zadnjih decenija.

Kao problem se navodi – loše oglašavanje /promocija/, posebno nedavni trend ka “probuđenom” oglašavanju | homoseksulaci i lirski zapisi o ženskom pogledu na vojsku itd/, koje je naširoko ismijano na društvenim mrežama, kao i zastarjeli sistem zapošljavanja.

Suočavajući se sa najtežim problemima regrutovanja u svim vojnim rodovima, američka vojska trenutno nudi bonuse do 50.000 dolara /što bi se u praksi moglo ispostaviti mnogo manje/ za šestogodišnje regrutovanje, ali se još uvijek bori da pronađe dovoljno dobrovoljaca.

Vojni analitičari predviđaju da bi vojska mogla da padne sa očekivanih 476.000 vojnika na 466.400 do kraja ove fiskalne godine, a na samo 445.000 do kraja 2023.

“Vojska se suočava sa najizazovnijim okruženjem za regrutovanje od osnivanja dobrovoljačkih snaga”, priznaje sekretar Američke vojske Christine Wormuth.

Suočavamo se saključnim pitanjem – da li da snižavamo standarde da bismo zadovoljili kvantitet ili da smanjimo kvantitet da bismo održali kvalitetnu, profesionalnu vojsku, navode nadležni.

Interna anketa Ministarstva odbrane SAD, u koju je televizija ENB imala uvid, pokazuje da samo devet odsto kvalifikovanih građana, dobi od 17 do 24 godine, ima namjeru da služi u oružanim snagama, što je najmanji broj od 2007. godine

U isto vrijeme, ukupan broj Amerikanaca fizički, mentalno i moralno kvalifikovanih da se pridruže pao je sa 29 odsto na 23 odsto posljednjih godina

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,