Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Američka policija suzavcem rastjerala migrante s granice

Preuzmite sliku

Najmanje 500 migranata pokušalo je ilegalno prijeći američku granicu u Tijuani na sjeverozapadu Meksika, u čemu su ih zaustavili pripadnici američkih snaga reda koji su nakratko zatvorili granicu u San Diegu.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država suzavcem su zaustavile migrante koji su pokušali prijeći granicu između Meksika i SAD-a.

Promet je u oba smjera bio prekinut nekoliko sati, a područje su cijelo vrijeme nadlijetali američki i meksički helikopteri.

Napetosti su posljednjih dana porasle. Tisuće migranata iz Srednje Amerike pristižu u Tijuanu, a policija rastjeruje nezadovoljno stanovništvo koje sudjeluje u prosvjedima.

“Ovdje sam više od 20 godina, ali nikada nisam vidio ovako napetu situaciju – kao da smo u ratnoj zoni. Tisuće ljudi iz zemalja Srednje Amerike nadaju se prelasku granice, a s obzirom na to da ne ide – pokušavaju ilegalno”, izjavio je Luis Enrique Mateo iz Tijuane.

Migranti, koji pretežno dolaze iz Hondurasa, bježeći od siromaštva i nasilja, rekli su da će čekati u Tijuani sve dok im ne bude omogućeno da zatraže azil u SAD-u, unatoč sve oštrijim američkim pograničnim mjerama.

Američki predsjednik Donald Trump kazao je kako su mnogi migranti iz Hondurasa koji se pokušavaju domoći SAD-a „hladnokrvni kriminalci“ te da će ako je potrebno trajno zatvoriti američku granicu.

“Meksiko bi migrante koji mašu zastavama, među kojima su mnogi hladnokrvni ubojice trebao deportirati u zemlje iz kojih dolaze. Pošaljite ih kući avionom, busom ili kako god želite, ali oni – ‘ne dolaze u SAD’. Ako treba, trajno ćemo zatvoriti granicu. Članovi Kongresa, financirajte gradnju zida”, napisao je Trump na društvenim mrežama, prenose agencije. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,