Ponedjeljak, 6. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador BiH u Kanadi nije spustio zastavu na pola koplja, iz IGK ga pozvali da poštuje 11. juli

Preuzmite sliku

Na dan kada cijeli civilizovani svijet odaje počast žrtvama Srebrenice, Institut za istraživanje genocida Kanada se bori za istinu i pravdu za žrtve genocida ispred zgrade ambasade BiH u Kanadi.

Iz IGK ističu da se zapravo bore protiv moralnog sunovrata i kontinuiteta anticivilizacijskg djelovanja ambasadora BiH u Kanadi Marka Milisava.

– Zastava BiH ponovo nije spuštena na pola koplja na zgradi ambasade BiH u Kanadi na dan kada Kanada i cijeli civilizovani svijet odaje počast žrtvama genocida u Srebrenici. Prije više od 15 godina IGK je krenuo u misiju da svijetu kažemo sve o genocidu u BiH. Radili smo našu misiju i onda kada su nas pokušali ušutkati. Danas djelujemo u zemlji koja svake godine komemoriše godišnjicu genocida u Srebrenici, čiji parlament je usvojio dvije rezolucije o Srebrenici, u čijem Muzeju za ljudska prava u Winnipegu stoji stalna izložba o Srebrenici, koja je izgradila spomenik žrtvama Srebrenice. Neizreciv je doživljaj vidjeti da se znakovi Srebrenice vide širom Kanade – saopćeno je iz IGK.

 • Na moralni sunovrat ambasadora BiH u Kanadi, kako ističu, IGK je odgovorio javnim, pismenim pozivom ambasadoru ispred zgrade ambasade BiH.

  – Poštujte 11. juli, spustite zastavu BiH na pola koplja. IGK poručuje ambasadoru BiH u Kanadi da ne radi protiv svoje države.

  Ističu da je najbolji odgovor ambasadoru BiH u Kanadi i negatorima genocida, revizionistima historiskih, naučnih i sudskih činjenica, glorifikatorima osuđenih ratnih zločinaca i negatorima države BiH dao kanadski premijer Justin Trudeau u video poruci povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

  – Ova poruka se posebno odnosi na najvećeg negatora genocida u Srebrenici i najvećeg negatora države BiH Milorada Dodika, i na eksponenta njegove antibosanske politike, aktuelnog ambasadora BiH u Kanadi koji iako plaćen od države BiH zastupa interese antibosanske, anticivlizacijske, dehumanizirajuće politike Milorada Dodika – navode iz IGK.

  Podsjetili su na izjavu Justina Trudeaua:

  – Zavjetujemo se da ćemo pamtiti i poštovati one koji su nepravedno patili i izgubili živote. Žalimo sa porodicama žrtava, njihovim prijateljima i najmilijim. Odajemo počast preživjelima koji nastavljaju da žive sa bolnim sjećanjima i koji se i dalje bore za istinu i pravdu. Danas i svaki dan moramo razmišljati i učiti iz ovih mračnih perioda ljudske historije i svi zajedno se moramo suprotstaviti mržnji, netoleranciji i diskriminaciji. Jer, borbom za ljudska prava diljem svijeta ćemo odati počast žrtvama i osigurati da se zločini poput ovoga nikada više ne dese. Svim Bošnjacima u Kanadi i diljem svijeta: Kanada je uz vas i danas tuguje sa vama.

  Iz IGK ističu da je očigledno da aktuelni ambasador BiH u Kanadi ne samo da ne poštuje vlastitu državu, BiH, već i ne poštuje Kanadu i njenog premijera.

  – IGK ne ostavlja presude sudova UN-a u arhive, dok antibosanska koalicija koristi presude da veliča zločince. IGK je od početka svoje misije uveo nultu toleranciju za negatore sudskih, historijskih i naučnih činjenica o genocidu i za negatore države BiH. Došlo je vrijeme da implementiramo sudske presude putem savjetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde. Nikada se nećemo umoriti u borbi za istinu, pravdu i kulturu sjećanja. Dokle ćete ambasadore BiH u Kanadi negirati sudski presuđeni genocid nad Bošnjacima? Dokle ćete negirati presude najviših sudova Ujedinjenih nacija? Dokle ćete biti protiv države BiH? Dokle ćete ne poštovati Kanadu i njen odnos prema genocidu u Srebrenici? – naveli su iz IGK.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,