Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Akcija oslobađanja Mosula od ISIS-a: Iračke snage neprestano bilježe napredovanje (FOTO)

Preuzmite sliku

Blizu četiri hiljade civila je tokom posljednja 24 sata evakuisano iz zapadnog dijela iračkog grada Mosula koji se nalazi pod kontrolom terorističke organizacije ISIS, javlja Anadolija.

Jedinice iračke vojske, koje su oslobodile veliki dio zapadnog dijela iračkog grada, nastavljaju napredovati u pojedinim mjestima koja su u rukama militanata ISIS-a.

U kvartovima Tel er-Rumman i ed-Devvase, koja je oslobodila iračka vojska, još uvijek se povremeno vode sukobi sa pripadnicima ISIS-a.

Pripadnici iračkih snaga, koji od ranih jutarnjih sati izvode napade na ISIS na zapadu Mosula, u velikoj mjeri su preuzeli kontrolu u kvartovima Devvase i ed-Dendan gdje su zauzeli većinu ustanova lokalnih vlasti.

 • U saopštenju Ratne medijske mreže pri Ministarstvu odbrane Iraka potvrđeno je da su iračke vojne snage preuzele kontrolu nad mjestima Devvase i Dendan.

  “U sukobima koji su izbili poginuo je veliki broj militanata ISIS-a”, navodi se u saopštenju te se napominje kako su oslobođeni zgrada guvernera, zgrada Centralne banke i Muzej grada Mosula.

 • Militanti ISIS-a s visokih zgrada otvaraju vatru na svakoga ko se kreće ulicama, a civile koriste kao živi štit u sukobima s iračkim snagama.

  Pukovnik iračke vojske Esir Zehebi za AA je kazao da iračke snage neprestano bilježe napredovanje.

  “Civile iz oslobođenih naselja potom evakuišemo u sigurno područje”, istakao je Zehebi.

  Mustafa Resul, koji je iz naselja Tel er-Rumman uspio pobjeći zajedno sa bolesnom majkom i porodicom, nakon tri sata hoda uspio je preći na područje koje se nalazi pod kontrolom iračkih snaga.

 • “Majku sam vozio u kolicima. Već skoro dvije i pol godine se bori s raznim bolestima. Vlasti bi morale za bolesne u Mosulu osigurati bar hitnu pomoć”, rekao je Resul.

  Vahid Fadil, ljekar u bolnici u Mosulu, ispričao je kako je ISIS zarobio sve ljekare i medicinske sestre nakon što je zauzeo grad.

  “Danima smo bili zarobljeni. Pripadnici ove organizacije su pogubili neke od mojih prijatelja”, istakao je ovaj ljekar, dodajući kako je njegova supruga stomatolog, ali joj ISIS ne dozvoljava da radi svoj posao.

  “Sretan sam što sam se bar spasio, ali otišle su mi dvije i pol godine života”, kazao je Fadil.

  Združene iračke snage nastavile su operaciju oslobađanja zapadnog dijela Mosula od terorista ISIS-a, a komandu iračkih snaga u Mosulu jutros je posjetio i irački premijer Haidar al-Abadi.

  Teroristi ISIS-a od ljeta 2014. godine kontroliraju drugi najveći irački grad Mosul. Nakon tri mjeseca operacija združene iračke snage su uz podršku međunarodne koalicije u januaru oslobodile istočni dio Mosula, a 19. februara je pokrenuta i operacija oslobađanja centra grada koji se nalazi na zapadnoj obali Tigrisa.

  U protekla tri dana iz zapadnih kvartova Mosula izbjeglo je blizu deset hiljada civila koji su zbrinuti u kampovima na oslobođenoj teritoriji. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,