Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Afrika: Uhapšena grupa osumnjičenih za veliku trgovinu divljim životinjama

Preuzmite sliku

Kenijska policija uhapsila je više osumnjičenih za veze sa međunarodnim kanalima za trgovinu divljim životinjama i drogom.

Glavni osumnjičeni Abdi Husein Ahmed, alijas Abu Kadi, priveden je u utorak u Keniji, poslije dojave, saopštila je policija.

SAD su ponudile nagradu od milion dolara za informacije koje bi dovele do njegovog hapšenja.

Ahmed je 2019. godine optužen u Njujorku za organizovanu trgovinu rogovima nosoroga i slonovače. Tereti se i za stavljanje u promet najmanje jednog kilograma heroina.

Zajedno s njim optužena su još tri muškarca: Moazu Kromah, zvani Ajub, Amar Čerif aka Bamba Isijaka i Mansur Mohamed Surur.

Tokom sedam godina, oni su iz nekoliko afričkih zemalja navodno prokrijumčarili oko 190 kilograma rogova nosoroga i 10 tona slonovače vrijednih sedam miliona dolara.

Terete se da su dijelove životinja krijumčarili iz Kenije, Ugande, Demokratske Republike Kongo, Gvineje, Mozambika, Senegala i Tanzanije.

U krivolovu je ubijeno više od 35 nosoroga i više od 100 slonova.

Rogovi nosoroga i slonovača su navodno bili namijenjeni kupcima u SAD i jugoistočnoj Aziji.

Američki i kenijski zvaničnici su 26. maja zajednički apelovali da se dostave informacije koje bi mogle da pomognu u hapšenju Ahmeda.

SAD su ponudile nagrade od po milion dolara za Ahmeda i još jednog osumnjičenog, Badru Abdula Aziza Saleha. Saleh je uhapšen nedelju dana kasnije poslije upućenog apela.

Zbog velike potražnje za rogovima nosoroga, u Africi je rasprostranjen krivolov, čime je ugrožen opstanak ove vrste.

Za rog nosoroga se tvrdi da je afrodizijak u tradicionalnoj kineskoj medicini, što je dodatno podstaklo potražnju uprkos zvaničnim pokušajima da se spriječi trgovina.

Slonovača je i dalje statusni simbol u nekim zemljama, prema dobrotvornoj organizaciji za divlje životinje VVF.

Prošlogodišnja studija sugeriše da je veliki krivolov na ove životinje u delovima Mozambika doveo do evolucije tamošnjih slonova koji se rađaju bez kljova. (BBC)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,