Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Afganistanska YouTuberica snimila potresni video prije smrti: “Za nas je kasno”

Preuzmite sliku

Najma Sadaqei 20-godišnja afganistanska YouTuberica, koja je sa svojim prijateljima dokumentirala svakodnevni život u Kabulu, podijelila je srceparajuću oproštajnu poruku samo nekoliko dana prije nego što je ubijena u terorističkom napadu na aerodromu sa svojim bratom i rođakom, prenosi CNN.

Uživala je snimati videozapise dok kuha i sluša muziku ili istražuje ulice glavnog grada, ali četiri dana nakon što su talibani došli na vlast, u svojoj je spavaćoj sobi snimila video u kojem se u suzama oprostila od svojih pratitelja.

“Svi smo u kućama, nemamo mogućnosti izlaziti ni raditi ni studirati. Usprkos tome što govore da nemaju problem s nama ženama, mi talibanima zbog njihove prošlosti ne vjerujemo”, rekla je.

“Život u Kabulu postao je vrlo težak, posebno za one koji su nekad bili slobodni i sretni. Voljela bih da je ovo samo ružan san i da se jednog dana možemo probuditi. Ali znam da to nije moguće i da je za nas kasno”, dodala je.

 • Najma je priznala da se od dolaska talibana boji šetati ulicama Kabula te je zamolila pratitelje da mole za nju.

  Sa svojim bratom i rođakom tog je kobnog dana otišla u zračnu luku kako bi se ukrcala na svoj spasonosni let, no, nažalost, na njega nikad nije stigla.

  Poginula je u samoubilačkom napadu prošlog četvrtka, s još 170 Afganistanaca.

  Studirala je novinarstvo u Kabulu i bila je na posljednjoj godini studija, a nedavno se pridružila i Afghan Insider kanalu, koji na YouTubeu broji više od 24 miliona pregleda.

  “Radila sam da zaradim dovoljno za plaćanje dnevnih troškova i školovanje”, rekla je Najma u videu.

  Mnogi vlogeri u Afganistanu sada su ostali bez posla i bez ikakvih prihoda te su ugasili profile na društvenim mrežama. (Index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje