Utorak, 27. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Afganistanci izradili svileni Kur'an

Preuzmite sliku

U Afganistanu je završen rijedak i lijep poduhvat – Kur'an od svile. Ovaj Kur'an od svile je ručno obojen sa ispisanim stranama, a njegovi autori se nadaju da će to djelo očuvatii kulturnu baštinu u zemlji.

Tim od 38 kaligrafa i slikara minijaturista radilo je skoro dvije godine na tom umjetničkom djelu s kožnim povezom i teškom 8,6 kilograma. Većinu umjetnika je regrutovala jedna britanska fondacija koja se nalazi u starom dijelu Kabula.

“Naš cilj je da se u Afagnistanu ne izgubi umjetnost kaligrafije. Pisanje je dio naše kulture”, rekao je majstor kaligrafije Kvadža Kamarudin Šisti

Kaligrafija koja se koristi za prepisivanje svetog teksta Kur'ana, posebno je poštavana u islamskim zemalja i islamskoj kulturi. Umjetnici su koristili kurzivu kao početno pismo kaligrafije, a za svaku stranu je bilo potrebno najmanje sedam dana.

Kaligrafi su koristili prirodne boje i pigmente, zlatnu i bronzanu boju. Dragocijeni Kur'an se za sada nalazi u posebnom drvenom sefu britanske fondacije koja je navela da djelo košta, ukoliko bi ga neki kolekcionar želio, između 100.000 i 200.000 dolara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,