Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Afganistan: Talibani najavili ukidanje zajedničkog obrazovanja na univerzitetima

Preuzmite sliku

Zamjenik ministra visokog obrazovanja privremene talibanske vlade Abdul Baqi Haqqani izjavio je da će sistem koedukacije na univerzitetima biti ukinut što je prije moguće, javlja Anadolu Agency (AA).

Haqqani je na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kabulu kazao da je “sistem zajedničkog obrazovanja protivan islamskim i nacionalnim vrijednostima”.

Koedukacija je sistem u kojem muška i ženska djeca pohađaju iste razrede i škole. Kao pedagoška koncepcija prevladava u novije doba (nekada su postojale odvojene škole za dječake i djevojčice). Danas je koedukacija općenito prihvaćena.

Haqqani je kazao da će u narednom periodu studentice i studenti studirati u odvojenim zgradama.

Pojasnio je da će profesorice podučavati studentice, a profesori studente, te dodao da, ukoliko ne bude dovoljno profesorica, tada će profesori moći držati predavanja studenticama tako što će biti iza zastora.

“Pod ovim uvjetima, neće biti prepreka da djevojke nastave obrazovanje. Zapravo, djevojke ne samo da mogu nastaviti dodiplomsko obrazovanje, već i diplomske i doktorske studije. Važno je da se studentice pridržavaju vela”, kazao je Haqqani.

Napominjući da su privatni univerziteti započeli obrazovanje prošle sedmice, rekao je da će nastava uskoro početi i na javnim univerzitetima.

Haqqani je kazao da će spriječiti i korupciju na prijemnim ispitima za univerzitet.

Kako je kazao, također će posebna pažnja biti posvećena pripadnicima talibana koji su u prošlosti bili lišeni obrazovanja.

Na kraju svog obraćanja istakao je da će sarađivati ​​sa zemljama u svijetu u oblasti obrazovanja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje