Ponedjeljak, 29. Novembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Abu Dhabi dozvolio nemuslimanima da sklapaju brakove

Preuzmite sliku

Najnoviji ukaz vladara Abu Dhabija nemuslimanima omogućuje drugačije reguliranje bračnog statusa nego do sada te će oni od nedjelje moći sklapati brakove, razvoditi se i imati zajedničko skrbništvo nad djecom prema odredbama građanskog zakona, objavila je državna novinska agencija WAM.

To jedan od najnovijih poteza Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlje u kojoj se bračni status regulira prema strogim načelima šerijata, da zadrži konkurentnost kao regionalno komercijalno središte. 

Prema ukazu vladara Abu Dhabija, šeika Kalife Zajeda al-Nahajana, koji je također predsjednik federacije UAE-a od sedam emirata, novi zakon pokriva civilni brak, razvod, alimentaciju, zajedničko skrbništvo nad djecom, dokaz o očinstvu i nasljeđivanje.

Dekriminalizacija predbračnog seksa

Cilj zakona je “ojačati položaj i globalnu konkurentnost Emirata kao jedne od najatraktivnijih destinacija za talente i ljude s vještinama”, prenosi WAM.

Građanski zakon za nemuslimane prvi je takve vrste u svijetu koji je “u skladu s najboljim međunarodnim praksama”.

Novi sud koji će se baviti obiteljskim pitanjima nemuslimana uspostavit će se u Abu Dhabiju, a sva pitanja će se rješavati na arapskom i engleskom jeziku.

UAE je prošle godine uveo niz zakonskih promjena na saveznoj razini, uključujući dekriminalizaciju predbračnog seksa i konzumiranja alkohola, a također je ukinuta odredba o blagim kaznama u slučajevima “ubistva iz časti”.

Ta država Zaljeva nastoji zakonskim promjenama privući strane investicije i učiniti se poželjnijom za dugoročno boravište. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,