Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Abbas: Palestinci će tražiti punopravno članstvo u UN-u

Preuzmite sliku

Palestinci će tražiti punopravno članstvo u Ujedinjenim nacijama i uključenje u 22 međunarodne organizacije, u odgovoru na američko priznanje Jerusalema kao prijestolnice Izraela, izjavio je palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u govoru na početku sastanka s visokim palestinskim čelnicima u  Ramallahu u ponedjeljak navečer.

Abbas je govorio o toj temi na vanrednoj sjednici Organizacije islamske saradnje u Istanbulu prošle sedmice, tvrdeći čak da Izrael nije vrijedan međunarodnog priznanja.

“Nema granica s Izraelom i međunarodno pravo je protiv njihovog priznanja. Oni su, međutim, prevarili Generalnu skupštinu tvrdeći da će provesti rezolucije UN-a 181 i 194 do danas, oni ih nisu proveli”, izjavio je on tada.

“Mi ćemo se ponovo obratiti Ujedinjenim nacijama kako bismo zatražili punopravno članstvo. Mi smo država i vlast, mi imamo granice i imamo pravo da nas svijet prizna”, navodi palestinska novinska agencija Wafa Abbasovu izjavu.

“Mi moramo poduzeti zakonske, političke i diplomatske mjere. SAD je izabran da ne bude posrednik u mirovnom procesu. Mi ih odbacujemo kao posrednika. SAD je uz Izrael, i on ga podržava i pomaže”, kazao je palestinski čelnik. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,