Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

6 giganata za 3 dana izgubilo bilion dolara

Preuzmite sliku

Šest najvećih tehnoloških giganata izgubilo je više od bilion (odnosno 1.000 milijardi) dolara kada je riječ o vrijednosti dionica samo tokom posljednja tri dana.

Međutim, zapravo je riječ samo o dijelu dobitka od počekta ove godine, s obzirom na rast dionica u prethodnim mjesecima.

Apple, koji je 19. avgusta dosegao tržišnu vrijednost od 2 biliona dolara, u posljednja tri dana je pao za oko 325 milijardi dolara.

Microsoft je pao za 219 milijardi dolara, Amazon za 191 milijardu dolara, a gubitak Alphabeta (Google) iznosi 135 milijardi dolara.

Vrijednost Tesle smanjena je za 109 milijardi u posljednja tri dana. Napokon, Facebook je na gubitku 89 milijardi dolara.

Uprkos ogromnom padu, treba se sjetiti velikog rasta vrijednosti tehnoloških divova ove godine.

Početkom 2020. šest najvećih tehnoloških firmi vrijedilo je oko 5 biliona dolara. U srijedu, 2. septembra, dosegli su vrhunac s vrijednošću od 8,2 biliona dolara.

Nakon zatvaranja tržišta u utorak, zajednička tržišna kapitalizacija bila im je 7,1 bilion dolara.

Iako je to velik gubitak tokom nekoliko dana, ovih šest firmi još uvijek vrijedi 2,1 bilion dolara više nego na početku godine – uprkos globalnoj pandemiji koronavirusa i rekordnom gubitku radnih mjesta u SAD.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,