Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

15 ubijenih na Šri Lanci: Od toga, šestero djece

Preuzmite sliku

Militanti povezani s uskršnjim samoubilačkim bombaškim napadima otvorili su vatru i aktivirali eksplozive tokom racije šrilankanskih snaga sigurnosti po kući na istoku zemlje, ostavljujući u subotu za sobom jeziv prizor – 15 tijela, među kojima i šestero djece.

Puškaranje koje je počelo u petak navečer i masakr koji je izbio za njim, dogodili su se u jeku pojačanih strahovanja od novih napada, dok zvaničnici tragaju za militantima za koje se vjeruje da su još na slobodi nakon koordiniranih napada na crkve i luksuzne hotele u kojima je ubijeno više od 250 ljudi prije skoro sedmicu dana.

Racije i policijski sat blokirali su život u istočnim djelovima Šri Lanke, a katolički čelnici otkazali su nedjeljne mise na neograničeni period. Zvaničnici su također zatražili od muslimana da ostanu u kućama kako bi obavljali molitve, u vanrednom apelu imamima da ne obavljaju ceremonije molitve.

Puškaranje je izbilo nakon što je policija obavijestila vojsku o sumnjivoj sigurnoj kući u blizini grada Sammanthuraija, gdje su vlasti saopćile da su militanti detonirali tri eksplozivne naprave i otvorili vatru.

Policijski portparol Ruwan Gunasekara izjavio je da su neki od ubijenih najvjerovatnije militanti koji su se raznijeli u samoubilačkim bombaškim napadima. Vojska je ranije javila da je najmanje jedan civil ubijen u sukobu, prenosi Associated Press. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,