Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

15 miliona pregleda: Ovaj dokumentarac o borbi s koronavirusom svi bi trebali pogledati

Preuzmite sliku

Dok je ostatak svijeta tek površno pratio priču o novoj bolesti koja hara “tamo daleko” i odmahivao rukom na medije koji su upozoravali da je pred vratima cijelog svijeta izuzetno ozbiljna, duga i teška borba protiv nepoznatog i nevidljivog neprijatelja, kineske vlasti 23. januara krenule su sa serijom rigoroznih mjera, ne samo u Wuhanu, već i ostalim gradovima u provinciji Hubei, u nadi da će tako zaustaviti širenje koronavirusa.

Iako se radi o priči koja, barem u Kini, ima sretan završetak, dokumentarni film “The Lockdown: One month in Wuhan” mučan je podsjetnik na mjesec dana dugu borbu kineskih vlasti s bolešću koja je iz dana u dan uzimala sve više žrtava, a od početnih četrdesetak novooboljelih brojka se ubrzo popela na gotovo zastrašujućih 14 hiljada zaraženih u samo jednom danu.

Kao što znamo, tamošnje vlasti nedavno su započele polagano ublažavati mjere nakon perioda od sedmice dana u kojem nije zabilježen niti jedan novi slučaj.

I dok se društvenim mrežama šire prečesto stupidne teorije zavjere, videa čiji je cilj umanjiti ozbiljnost pandemije, neprovjerene informacije i već pomalo isfurani memeovi o koroni, ovaj polusatni dokumentarac koji je u kratkom vremenu skupio preko 15 miliona pregleda trebao bi postati novi “hit”. Posebno u državama čiji stanovnici još uvijek ne shvataju ozbiljnost situacije s kojom su suočeni.

Dokumentarac je bitan i zato što su međunarodni zdravstveni stručnjaci pohvalili poteze kineskih vlasti rekavši kako su bili kritični u usporavanju širenja virusa u ostatku svijeta za barem dvije do tri sedmice, a iskustva očito uspješne borbe protiv virusa od presudne su važnosti za države koje u ovu borbu tek kreću.

U isto vrijeme ovo je, kao što su autori filma kažu: “Posveta svima koji su se neumorno borili protiv virusa COVID-19 kako bi obuzdali epidemiju. Njihova obrana čovječanstva ostat će zauvijek zapamćena.” (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje