Utorak, 4. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Švedska uvodi šestosatno radno vrijeme, kako bi se povećala produktivnost radnika

Preuzmite sliku

Švedska radi na skraćenju radnog vremena na šest sati s ciljem povećanja produktivnosti radnika.

Poslodavci širom zemlje već su skratili radno vrijeme jer vjeruju da će njihovi radnici biti korisniji ako se usredotoče i kvalitetno iskoriste kraće radno vrijeme, a da isto tako imaju više vremena za privatni život.

– Prije sam cijelo vrijeme bila iscrpljena, došla bi kući i legla na kauč. Ali, sad imam puno više energije za rad i za porodični život, ispričala je Lise-Lotte Pettersson (41), jedna od 82 medicinske sestre u Svartedalen staračkom domu u u Göteborgu koji je uveo šestosatno radno vrijeme.

Fabrika Toyote u Geteborgu, drugom najvećem gradu u Švedskoj, prije trinaest godina skratila je vrijeme radnicima i prema analizama produktivnosti i profita to se pokazalo kao dobar potez. Softverska kompanija Filimundus iz Štokholma prošle godine je uvela šestosatno radno vrijeme.

“Osmosatno radno vrijeme nije efikasno kako se misli”, izjavio je izvršni direktor kompanije Linus Feldt.

Međutim, u ovoj softverskoj kompaniji radnicima je zabranjeno korištenje društvenih mreža, sastanci su svedeni na minimum, ali i druge vrste ometanja su eliminisane s ciljem da osoblje bude više motivisano. (The Guardian)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,