Četvrtak, 22. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Strava u Hrvatskoj: Slijepu i nagluhu djevojčicu batinama tjerali da prosi

Županijsko državno tužilaštvo u Rijeci donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv 37-godišnjeg D. H. iz Karlovca i 40-godišnje D. H. iz Rijeke koji su osumnjičeni za trgovinu ljudima i povredu dječijih prava.

Osumnjičena Riječanka je saslušana u državnom tužilaštvu, a zatim prevezena u riječki Županijski sud na ročište o odlučivanju o istražnom zatvoru. Za 37-godišnjakom na snazi je potjernica s obzirom da je u bijegu.

Sumnjiči se da je od septembra 2015. do 17. decembra 2017. godine na području Karlovca, Rovinja, Splita, Poreča, Novigrada i Rijeke, prisiljavao svoju maloljetnu nećakinju na prošnju. Iskoristio je njenu invalidnost, a kako neslužbeno doznaje Novi list, slijepa je na jedno, slabovidna na drugo oko te je nagluha.

Njena majka sumnjiči se da je djevojčicu iz Rijeke uputila u Karlovac s namjerom da pomaže u čuvanju djeteta. Da ju je ostavila na njegovoj adresi, iako je znala da ju prisiljava na prošnju, da joj je ograničio slobodu kretanja, kao i da je fizički i psihički zlostavlja.

Četrdesetgodišnjakinji se stavlja na teret i da je 37-godišnjaka u tome podržavala, kao i da po tome nije ništa poduzimala te da se sve to nastavilo i nakon što joj je kćerka nedavno postala punoljetna. (Novi list)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje