Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Srbija: Uhapšeni trgovci koji su podigli cijene tokom krize

Preuzmite sliku

Uhapšeno je nekoliko osoba koji su u vanrednoj situaciji podigli cijene vode i namirnica.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je među uhapšenima i jedna osoba iz Obrenovca koja je utrosturčila cijene namirnica.

Tužilaštvo poručuje da će reagovati u svim slučajevima eventualnih izvršenja krivičnih djela protiv imovine i zdravlja ljudi. Policiji je naloženo da prikupi izvještaje o prijavljenim nepravilnostima, kao što je podizanje cijena i slično. Nakon analize tamo gdje ima osnova biće preduzete mjere shodno zakonu, napominje se u saopštenju.

Svi koji budu zloupotrebili situaciju nastalu usljed vremenske katastrofe koja je zadesila Srbiju i usljed evakuacije ostavila hiljade građana van svojih domaćinstava, biće procesuirani u hitnom postupku i najstrožije kažnjeni, saopštio je danas Prekršajni apelacioni sud.

“Pojedinci vođeni željom da steknu ekstra profit i iskoriste ovu nesreću, protivzakonito su podigli cijene osnovnih životnih namirnica, poput hljeba i mlijeka. Sada je najvažnije zaštititi ljudski život i sve raspoložive kapacitete prekršajnog pravosudja staviti u tu svrhu”, izjavio je predsjednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić.

Pašalić je istakao da ako građani primjete da neko neosnovano usljed ove situacije podiže cijene osnovnih životnih namirnica poput hljeba, mlijeka i hrane za djecu odmah obavjeste nadležne inspekcije ili najbližeg policajca, kako bi se takvi pojedinci priveli pravdi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,