Srijeda, 22. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sirijac iz Tovarnika pomaže svojim sunarodnjacima: Nismo mogli ni pomislili da će naš narod biti izbjeglice jednog dana

Preuzmite sliku

Na Željezničkom kolodvoru u Tovarniku odmah vam za oko zapadne čovjek s megafonom koji migrantima na arapskom jeziku prenosi upute od policije i Crvenog križa. Riječ je o Sirijcu Nizaru Shokryju, koji već tridesetak godina živi u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Svoju priču na “brdovitom Balkanu” počeo je tako što je došao studirati stomatologiju.

“Sudbina me dovela ovdje i tu sam već 30 godina. Došao sam davno studirati stomatologiju i, hvala Bogu, uspio sam diplomirati, a prije tri godine sam dobio posao stomatologa u Tovarniku. Znali smo da će izbjeglice doći, ali nismo očekivali da će biti ovoliko ljudi. I ja i žena čim smo čuli da dolaze izbjeglice otišli smo u policiju i ponudili svoju pomoć, jer znamo arapski jezik. To se pokazalo kao jako dobar potez. Izbjeglice su čule da znam arapski i obraćaju mi se da im probam pomoći kako bi riješili svoje probleme. Odgovoravam im na sva pitanja i oni su dobili mirnoću. Slušaju me šta im kažem i poštuju dogovor koji postignemo. Drago mi je da im mogu pomoći na neki način u ovoj jako teškoj situaciji”, rekao je Shoukry.

S obzirom da je veliki broj njegovih sunarodnjaka među izbjeglicama, osim što je sretan što im može pomoći, u isto vrijeme je tužan zbog svega što im se dešava posljednjih godina.

“Jako mi je žao što se ovo događa. Nikada nismo ni pomislili da će Sirijci biti izbjeglice jednog dana. Živjeli smo u mirnoj zemlji i nismo se miješali u politiku. Uvijek su nam govorili radi dva posla ako hoćeš, ali se ne miješaj u politiku. Imali smo i crkve i džamije, čak su i Jevreji živjeli u Siriji, pa nikada nije bilo problema. Sada su nametnuli neku slobodu i lažnu demokratiju i srušili zemlju. Ako se želiš baviti politikom, bavi se, ali na kulturan i civilizovan način. Ponudi dobar program i ja ću ako želim glasati za tebe, ali da se uhvatiš oružja i tako hoćeš da mi nametneš takozvanu demokratiju, to neće ići sa sirijskim narodom”, smatra Shoukry koji se, nakon ovog kratkog razgovora, morao vratiti svojim “obavezama” na Željezničkom kolodvoru u Tovarniku. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,