Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Selo na jezeru: ”Afrička Venecija na Štulama” (FOTO)

Preuzmite sliku

Ganvie je veliko naselje izgrađeno na jezeru Nokoué koje se nalazi jedan sat sjeverno od grada Cotonou, najvećeg grada Republike Benin (zapadna Afrika). S populacijom od oko 20.000 stanovnika, ovo je vjerovatno i najveće selo na jezeru u Africi i kao takvo vrlo je popularno među turistima.

U selu već generacijama žive pripadnici etničke skupine Tofinu u jednostavnim kućama od bambusa podignutim na jezeru, a većina njih se oslanja na samo nekoliko zabodenih stubova u dno jezera. Zbog ovakvog načina života, stanovnici Ganvie se često nazivaju Vodeni narod Benina, a njihovo selo Afrička Venecija na Štulama, piše Pixelizam.

Vjeruje se da je selo prvi put naseljeno u šesnaestom ili sedamnaestom stoljeću, a njegovi stanovnici su ga izgradili na sredini jezera kako bi pobjegli od plemena Fon. U to vrijeme, pripadnici moćnog zapadnoafričkog plemena Fon su prodavali robove iz drugih plemena Portugalu. Tofinu su uskoro shvatili da pripadnici plemena Fon iz religijskih razloga ne smiju ući u vodu, niti napadati ljude koji žive na njoj, pa su tako odlučili da temelje svog novog naselja podignu na sredini jezera.

Sve kuće, trgovine i restorani u selu su izgrađeni na drvenim stupovima, obično nekoliko metara iznad vode. Ganvie također ima plutajuću pijacu, ali i jedan kompletan komad zemlje na kojem je izgrađena škola. U selu se većina stanovnika bavi ribarstvom i turizmom. Neki seljani uzgajaju i nekoliko pripitomljenih kopnenih životinja koje žive na malenim parcelama trave što izviru iz vode. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje