Ponedjeljak, 24. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Samsung pristao da plati Apple-u pola milijarde

Preuzmite sliku

Gotovo pet godina nakon što je Apple tužio Samsung zbog povrede patenata vezanih za smartphone uređaje, južnokorejski proizvođač konačno priznaje krivicu.

U zajedničkom saopštenju ovih kompanija, Samsung potvrđuje da će isplatiti Appleu 548 miliona dolara prije 14. decembra, ukoliko prije vikenda dobije fakturu firme iz Kupertina.

Nakon više godina tužbi i žalbi na presude, ovo je za Apple važan trenutak. Međutim, iako djeluje da Samsung kapitulira u ovoj borbi i ta kompanija pokušava da se domogne novca u saopštenju je naglašeno da kompanija “zadržava prava da dobija naknade od Applea”.

Proizvođač iPhonea tužio je Samsung 2011, a naredne godine je sud presudio u Appleovu korist. Utvrđeno je da je Samsung povredio patente vezane za opciju tap-to-zoom i “multitouch gestures”.

Apple je tražio 2,5 milijardi dolara odštete, a dobio je nešto više od jedne milijarde. Međutim, zbog žalbi na presudu s obje “zaraćene” strane, o iznosu se neprekidno raspravljalo. Na kraju je Samsung uspio da umanji iznos na 548 miliona dolara u maju ove godine i to je iznos koji je, sada i zvanično, spreman da plati.

Međutim, Apple još ne može da se raduje. Samsung je najavio da će zatražiti reviziju slučaja pred američkim Vrhovnim sudom, a analitičar patenata Florian Muller, kaže da će biti novog suđenja, ako se sud složi da razmotri slučaj. (b92.net)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,