Nedjelja, 26. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

SAD: Otkaz muslimanima zbog uvjeta za molitvu

Preuzmite sliku

Otkaz za 190 radnika u pogonu za pakovanje mesa u Coloradu nakon što su protestvovali zbog “loših uvjeta za molitvu”.

Ukupno 190 radnika, većinom doseljenika iz Somalije, dobilo je otkaz u pogonu za pakovanje mesa u američkom Coloradu nakon što su protestvovali zbog, kako su naveli, loših uvjeta za molitvu, navodi Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR).

Iz CAIR-a kažu kako su se menadžeri pogona Cargill Meat Solutions u Fort Morganu kod Denvera prema radnicima odnosili na “diskriminatorni način”.

Jaylani Hussein, glasnogovornik Vijeća, kazao je kako su radnici protestirali zbog novih restrikcija prakticiranja vjere na poslu, “što je bilo dozvoljeno dugo vremena”.

Brojni faktori

Riječ je o dobrim radnicima i oni nisu imali druge probleme“, dodao je Hussein, kao i to da je spor izbio zbog “nerazumijevanja promjena pravila” Cargilla o mjestu za molitvu.

Mike Martin, glasnogovornik Cargilla, negirao je navode da je kompanija promijenila stavove, istakavši da je od 2009. godine u pogonu u Fort Morganu određeno mjesto za molitvu svih vjera.

Kompanija pravi svaki razuman potez da osigura vjerske slobode radnika na osnovu svojih mogućnosti i u skladu neremećenja našeg rada“, istakao je.

Naveo je kako stepen fleksibilnosti kompanije o prakticiranju vjere radnika ovisi o brojnim faktorima.

Martin je kazao kako je blizu 200 radnika napustilo posao prošle sedmice i bilo upozoreno da bi nedolazak na posao tri uzastopna dana bez obavještenja ugrozio njihova radna mjesta.

Pomjeranje sata

Budući da ih 190 nije ispunilo ovaj uvjet, “pokrenute su procedure prekida saradnje” i ti radnici su otpušteni, dodao je.

Omar Jamal, izvršni direktor Somalske komisije za ljudska prava, ističe kako direktori Cargilla možda nisu shvatili da muslimani, zbog pomjeranja sata, obavljaju molitvu u različito vrijeme tokom dana.

Njegova organizacija kontaktirala je Cargill kako bi pokušala vratiti radnike u pogon. (AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,