Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

9
Preuzmite sliku

SAD: Država Utah vraća smrtnu kaznu strijeljanjem

Utah, savezna država na jugozapadu SAD-a, mogao bi postati jedina američka savezna država koja će ponovno pribjeći strijeljanju osuđenika na smrt nakon što su njegovi senatori odobrili nacrt odgovarajućeg zakona u utorak, prenose agencije.

Nacrt zakona usvojio je Senat te države s 18 glasova nasuprot deset a omogućit će, ako ga ratificira guverner Gary Herbert, da pribjegne strijeljačkim odredima u provedbi smrtnih presuda ako su uobičajeno korištene smrtonosne injekcije nedostupne, kao što je nedavno bio slučaj u nekoliko američkih država, javlja Hina.

Herbert, republikanac, nije dao na znanje namjerava li potpisati nacrt zakona koji je inicirao Paul Ray, još jedan republikanac. Ray je kazao da je strijeljanje “humaniji” način izvršenja smrtne kazne od smrtonosne injekcije.

Herbert je u izjavi za medije potvrdio da će “smrtonosna injekcija i dalje biti glavna metoda izvršenja smrtne kazne”, premda je “iznimno teško” nabaviti hemikalije koje se koriste u smrtonosnim injekcijama.

Mediji su objavili da od 50 američkih saveznih država 32 dopušta smrtnu kaznu, te da su 2014. u SAD-u pogubljena ukupno 34 osuđenika.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,