Ponedjeljak, 9. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ruski hakeri ušli u kompjuterski sistem Bijele kuće

Ruski hakeri hakovali su kompjuterski sistem Bijele kuće i čak došli do informacija o planu aktivnosti i telefonskim pozivima predsjednika Baracka Obame, javio je CNN, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Ne vjerujemo da su naši sistemi kompromitovani”, izjavio je zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost iz Bijele kuće Ben Rodhen.

CNN je izvijestio da su hakeri ostvarili pristup nezaštićenim podacima, ali da se oni ipak smatraju osjetljivima i vrijednima za strane obavještajne agencije.

“U Bijeloj kući imamo različite sisteme, one koji nisu tajni i one koji to jesu. Sistem koji sadrži povjerljive informacije sigurno je mjesto za podatke koji su od velike važnosti za nacionalnu sigurnost”, izjavio je Rodhen za CNN.

U oktobru prošle godine iz Bijele kuće je javljeno da je primijećena potencijalna prijeteća aktivnost kompjuterskim sistemima.

CNN dalje izvještava da bi hakeri, ako žele prodrijeti u kompjuterski sistem Bijele kuće, to trebali uraditi putem kompjutera State Departmenta koje Rusi već mjesecima “posjeduju”.

FBI, Tajna služba i američke obavještajne agencije zajedno vode istragu o slučaju.

U januaru su lični profili u društvenim medijima personala američke vojne Centralne komande također bili hakovani.

Tada su hakeri uz informacije o kontaktima i adresama vojnog personala pisali poruke terorističke organizacije ISIS, javila je Anadolija.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,