Nedjelja, 5. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

649

OPORAVLJENI

30

UMRLI

21
Preuzmite sliku

Rupa u zakonu: Zatvorenici pišu knjige kako bi što prije izašli iz zatvora

Izmjenom zakona od 2013. godine rumunjskim zatvorenicima za svaku knjigu, koju napišu dok su iza rešetki, kazna se umanjuje za 30 dana. Mnogi su to iskoristili

Rumunjska verzija popularne igre Monopoly mogla bi uskoro dobiti novu karticu – onu koja omogućuje igraču slobodan izlazak mogla bi zamijeniti karticu “napiši knjigu u zatvoru”.

Naime, izmjenom zakona od 2013. godine zatvorenicima za svaku knjigu, koju napišu dok su iza rešetki, kazna se umanjuje za 30 dana. U namjeri da se što prije dokopaju slobode, rumunjski tajkuni i političari na veliko su se bacili u spisateljske vode, javlja Economist.

Među onima koji su uzeli pero u ruke ili to tek namjeravaju, su i bivši premijer Adrain Nastase, biznismen i bivši ministar u vladi Gheorghe Copos, tajkun i političar Gigi Becali te vjerojatno najbogatiji čovjek u zemlji, Ioan Niculae.

Bivša nogometna zvijezda Gica Popescu osuđen zbog pranja novca nadomak je ranijeg puštanja iz zatvora nakon objave četiri knjige. Među novim spisateljskim zvijezdama još je cijeli niz osuđenih sportaša i političara.

Prije 2013. godine zakon je omogućavao ranije puštanje iz zatvora onima koji objave akademske radove, a kriteriji su bili precizirani i striktni, pa nije bila moguća zloupotreba ove odredbe. Novi zakon je također trebao imati takve kriterije, koje je trebalo precizirati ministarstvo pravosuđa te odobriti vlada, no to se nije nikad dogodilo. Sve dok se ova rupa u zakonu ne ispravi, zatvorenici će je iskorištavati.

U rumunjskim zatvorima nisu dozvoljen kompjuteri, a biblioteke imaju samo osnovne knjige. Zatvorenici knjige pišu olovkom na papir. Rumunjski novinari tvrde da imućniji zatvorenici obično unajmljuju akademike koji nadgledaju njihov rad. Oni su pisci u sjeni koji zapravo napišu knjigu, zatim se rukopis prokrijumčari u zatvor gdje ga onda zatvorenik prepiše ručno. Izdavač otisne nekoliko primjeraka knjige koju potom ocjenjuje odbor za pomilovanja te odlučuje je li djelo vrijedno smanjenja kazne.

Većina djela naišla je na podsmijeh. Gheorghe Copos napisao je knjigu o bračnim savezima među rumunjskim srednjovjekovnim vladarima, koja je kasnije proglašena plagijatom. Gigi Becali napisao je knjigu, s mnoštvom fotografija, o svojoj vezi s nogometnim klubom Steaua Bucharest koji kontrolira. Pop pjevačica Realini Lupsa napisala je rad o matičnim ćelijama u stomatologiji. Nije poznato koliko je točno zatvorenika iskoristilo ovu odredbu zakona. Prema posljednim podacima takvih bi moglo biti oko 73, a neki od zatvorenika objavili su i po pet knjiga u samo nekoliko mjeseci.

Cristi Danilet, članica rumunjskog sudskog vijeća koje nadgleda rad sudova u zemlji, kaže kako ne može sa sigurnošću reći je li ova bizarna rupa u zakonu još uvijek na snazi zbog nesposobnosti vladajućih ili to rade promišljeno. Kako god, odredba bi u dogledno vrijeme trebala biti ispravljena.

Rumunjska nacionalna antikorupcijska uprava traži još od aprila da se zakon izmijeni. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,