Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zyberaj: Ako uđe na Kosovo, hapsimo Dačića

Preuzmite sliku

Jetlir Zyberaj, savjetnik šefa diplomacije Kosova, najavio je da će ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić biti uhapšen ukoliko pokuša da ući na Kosovo.

“Ni Ivica Dačić, niti bilo tko drugi iz Beograda nema ovlasti ili pravo intervenirati kako bi spriječio normalnu operaciju provedbe zakona. Nitko nema mogućnost da uđe niti izađe s teritorija Kosova bez dozvole Vlade Kosova”, napisao je Zyberaj na Facebooku.

Prema njegovim riječima, bit će spriječen svaki pokušaj da se prekrši dio Briselskog sporazuma koji se odnosi na službene posjete.

“Beograd bi trebao prekinuti histeriju kroz propagandna sredstva”, dodao je Zyberaj.

‘Mir i nastavak dijaloga’

Prethodno je Dačić izjavio da se jednostrane akcije, poput hapšenja na Kosovu, ne smiju dozvoliti i poručio da bi se Srbija i Kosovo trebali vratiti dijalogu.

“Srbija je upozorila međunarodne snage i međunarodnu zajednicu da imaju obavezu da zaštite građane na severu Kosova … i upozorila je da, ukoliko dođe do eskalacije, ne treba da nas teraju da mi preduzimamo mere za zaštitu građana, jer mi to ne želimo. Želimo mir i nastavak dijaloga”, rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, “uslovljavanje napretka Srbije na putu ka Evropskoj uniji kroz ocenjivanje napretka u dijalogu sa Prištinom gubi smisao, jer se ne zasniva samo na doprinosu Beograda samom dijalogu, već i na nemogućnosti da bilo ko, uključujući tu i najvažnije međunarodne partnere, utiče na Prištinu da sprovede preuzete obaveze”. (Agencije | AJB)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,