Četvrtak, 5. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zoran Milanović: “Schmidtova odluka mogla bi da bude opasna za Hrvate”

Preuzmite sliku

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da bi odluka visokog predstavnika u BiH kojom je deblokirano formiranje vlasti u Federaciji, dugoročno mogla da bude opasna za Hrvate.

“Dugoročno, ako postane presedan, opasna je. Ne pomaže ako kažete ‘ali ovo se primjenjuje samo jednom'”, izjavio je Milanović.

Dodao je da će visoki predstavnik Christian Schmidt jednog dana otići iz Bosne i Hercegovine, ali da će problemi u toj zemlji ostati. Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, nakon višesatne rasprave, izglasao je juče formiranje nove Vlade FBiH, glasovima 51 predstavnika stranaka okupljenih oko Trojke i HDZ-a, uz jednog uzdržanog poslanika i dva protiv. Tom činu prethodili su protesti ispred zgrade parlamenta, gdje su se okupili građani kako bi izrazili nezadovoljstvo Schmidtovim odlukama i formiranju vlasti na ovakav način.

Sjednica je bila prekidana više puta, a nastavljena je nakon što su je napustili predstavnici Demokratskog fronta, što su nešto kasnije učinili i zastupnici SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje