Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zoran Milanović o BiH: Građanska država je jako daleki san, ali prvo sapun, onda parfem

Preuzmite sliku

U Dnevniku HTV-a gostovao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. Govorio je o brojnim temama, a dotakao se i naše zemlje.

“Dejton je takav kakav je i ne vidim uopće načina da ga se promijeni bez nasilja. Ne mislim na rat. Mislim naprosto na mentalno i svako drugo nasilje koje u BiH, to svako zna, nikad nije prolazilo. I uvijek je izazivalo još veće nasilje”, kazao je on.

Vi ne možete bosanski sistem, nastavio je, bosanskohercegovački okvir promijeniti bez volje konstitutivnih naroda.

“Imate Hrvate – da, Hrvati postoje, kao i Bošnjaci, postoje, ne možemo se praviti da ne postoje, koji su nezadovoljni u toj državi. Je li to neka tajna? Jesam li ja nacionalist ili šovinista ako to kažem? To je sad problem onih koji se sa mnom ne slažu što će to meni jako teško reći, mada će mi to reći, već i govore”, izjavio je.

Neka se ne zanose da će bilo kakve strateške odluke o ičemu biti donošene bez suglasja triju konstitutivnih naroda, dodao je, i to nije nikakav srednji vijek, i bez toga nema građanske države.

“Dakle, još jednom govorim – građanska država je daleki, daleki san, i to je lijepa stvar, ali prvo sapun, onda parfem”, zaključio je predsjednik Hrvatske. (Foto: Vjeran Zganec Rogulja/Pixsell)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje