Četvrtak, 23. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zoran Milanović: Hrvatska nikada nije bila u ratu

Preuzmite sliku

Zoran Milanović, hrvatski predsjednik rekao je u četvrtak kako će na obilježavanju Bljeska u njegovom izaslanstvu biti vojni zapovjednici. Poručio je da je on vrhovni zapovjednik Oružanih snaga uvijek. Te da im je to usmeno zapovjedio.

“To su načelnik glavnog štaba. Zapovjednici rodova. Neki visoki generali, koji su bili sudionici te akcije. Tu će biti zapovjednik Kruljac, Luka Džanko. To će biti moje izaslanstvo u ovom podijeljenom izaslanstvu. A ko će biti s Plenkovićem, to ne znam. Ali oni neće”, poručio je Milanović u Borovu gdje je položio vijenac kod Spomen-obilježja poginulim redarstvenicima.

Zoran Milanović: Mene sluša vojska

Istaknuo je da je to odredio kao Vrhovni zapovjednik oružanih snaga u formi usmene zapovijedi. Kao što se to uvijek radilo u povijesti hrvatske države. Dodao da je on vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, “uvijek, u miru i ratu”. Te da će vojska biti uz njega.

Zoran Milanović je reagirao na izjavu ministra obrane Marija Banožića, koji je ranije utvrdio da se u mirnodopskom razdoblju, kako je to definirano člankom 47. Zakona o obrani, Hrvatska vojska koristi temeljem odluke ministra.

“Uvijek, ne u ratu jer Hrvatska nikada nije bila u ratu”. Kazao je ovo Milanović. Razložio da je on kao predsjednik Republike, vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, a da, kako to sada tumači ministar obrane, predsjednik Tuđman ne bi mogao zapovijedati vojskom jer nije proglasio ratno stanje.

 • Dodao je i da može biti samo jedan vrhovni zapovjednik. On, primjerice, ne može odlučivati o vojnim avionima. Ali da je u njegovoj ingerenciji odlučivati gdje će biti generali.

  “Nema ratnog vremena. Ne postoji ratno vrijeme, nije bilo ni ‘95., takvo tumačenje je minus inteligentno”, poručio je Milanović.

  O Banožiću

  “Sve drugo je nespretan i traljav pokušaj kako to ministri znaju raditi”, kazao je on. Dodao je da će se Banožić morati ponašati kao “običan ministar”.

  “Sada su lokalni izbori. Sada su svi hrabri, ali ministar će se morati ponašati kao običan ministar. Meni je i ugodno u njegovom društvu. Planirali smo ići na streljanu isprobavati hrvatsko oružje. Ali on se jednostavno ne može iskobeljati tom pritisku. Predsjednik je zapovjednik vojske. I vojska će biti uz predsjednika. Ovako, bez oružja, na ulici”, kazao je. (Hina)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,