Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zoran Mamić pušten na slobodu, ali ne smije napustiti BiH

Preuzmite sliku

Na ročištu u Sudu Bosne i Hercegovine danas je razmatrana međunarodna potjernica Republike Hrvatske prema Zoranu Mamiću.

Sud BiH je odlučio da ne udovolji zahtjevu Hrvatske da Mamiću bude određen privremeni pritvor, ali donio je odluku da mu se oduzmu dokumenti i zabrani napuštanje teritorija BiH. Mamićev advokat Zdravko Rajić je naglasio da je njegov klijent slobodan građanin, kao i da je u svrhu dokazivanja bh. državljanstva sve potrebne dokumente dostavio Interpolu, Sudu BiH i drugim institucijama.

“Bitno je istaći da u 150 predmeta molbe za ustupanja izvršenja kazne između BiH i Hrvatske, ovo je prvi slučaj gdje Hrvatska osporava izručenje BiH, iako Zoran Mamić ima prebivalište, državljanstvo i osobne dokumente BiH. Smatramo da Hrvatska postupa suprotno Sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sudskih odluka.“, kazao je Rajić.

Na Sudu BiH se nije raspravljalo o mogućem Mamićevom izručenju s obzirom na činjenicu da Hrvatska za to još nije uputila službeni zahtjev. Zoran Mamić je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz nogometnog kluba Dinamo. SIPA ga je uhapsila u Međugorju na osnovu međunarodne crvene potjernice koja je pokrenuta na zahtjev Interpola u Zagrebu s ciljem ekstradicije u Hrvatsku radi izvršenja sudske presude. (FENA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje