Subota, 13. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zbog niskog vodostaja: “Isplivali” sprudovi na Dunavu

Preuzmite sliku

Visoke temperature i suše uticale su i na vodostaje rijeka, pa je tako i kod Novog Sada vodostaj Dunava posljednjih nekoliko nedelja izuzeto nizak, zbog čega se veliki dio riječnog korita pretvorio u „pješačku zonu“, javlja Anadolu Agency (AA).

Povlačenje rijeke uzrokovalo je da u pijesku ostanu zarobljene dunavske školjke, račići, ali i rene barže koje će, za razliku od riječne faune, nastaviti da žive i plove i po povratku vodostaja u uobičajeno stanje.

Iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije saopštavaju da će se na Dunavu, kao i na Savi kod Sremske Mitrovice i Šapca vodostaji se narednih dana kretati ispod niskih plovidbenih nivoa. Na Kolubari sa pritokama, Mlavi, Lugomiru, Jablanici, Toplici i Starom Begeju proticaji su se približili minimalnim srednje mesečnim vrijednostima 95%-neobezbjeđenosti (biološkom minimumu).

Novosađani koji učestalo posjećuju plaže uz Dunav kažu da je rijeka porasla u odnosu na prethodne dane za 40-ak centimetara, ali je to i dalje nizak vodostaj, pa se čini kao da se može rijeka prepješačiti s jednog na drugi kraj, što, ipak, nije moguće.

Ali je moguće na pojedinim dijelovima obale da se dođe gotovo do sredine rijeke.

Vodostaj Dunava kod Novog Sada, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, danas iznosi 48 centimetara, a koliko je to nisko dovoljno govori da je granica redovne odbrane od poplava 450 centimetara.

Mnogi posjetioci plaža uz Dunav dobili su priliku da vide riječne sprudove koji su izronili, a kako prognoze govore, još najmanje četiri dana moći će da se vide ovi prizori.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,