Nedjelja, 7. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zbog ekstremne suše: Šteta u poljoprivredi u Sloveniji bit će desetine miliona eura

Preuzmite sliku

Zbog suše koja traje već duže vrijeme u cijeloj Sloveniji, stočarima će biti vrlo teško osigurati hranu za životinje, upozoravaju nadležni, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema ocjeni predsjednika Poljoprivredno-šumarske komore Slovenije (KGZS) Romana Žvegliča, ovogodišnja suša će premašiti onu iz 2017. godine, kada je nastala šteta od 65 miliona eura. Najveće probleme imaće stočari, jer je krmno žito jako pogođeno sušom i izuzetno je skupo na tržištu.

Prema podacima Poljoprivredno-šumarske komore Slovenije i podacima Agencije za zaštitu okoliša Republike Slovenije, poljoprivredna suša se događa gotovo u cijeloj Sloveniji. Među najugroženijim regijama su Obalno-karška, Kras sa Brkinima, dio Gorenjske, Bela krajina, cijelo Podravje… Ostale regije su također pogođene.

“Već sada mogu reći da je gore nego 2017. godine, kada je šteta procijenjena na 65 miliona eura. Tada su poljoprivrednici dobili dobrih deset posto, pošto je država izdvojila nešto manje od sedam miliona da saniraju štetu”, rekao je Žveglič.

Situacija se razlikuje od regije do regije, a padavine u protekloj sedmici su prilično neravnomjerno raspoređene.

“Manje-više svi usjevi su pogođeni. Jako je pogođeno povrće, voćnjaci, trajni zasadi, usjevi. Pšenica ili žito je bilo 20 do 30 posto manje zbog toplotnih udara, zrna su bila prisiljena sazrijevati”, istakao je Žveglič.

Upozorio je da biljke na sušu reaguju na veoma različite načine, što mnogo zavisi od vrste tla i pedoloških uslova.

“Kukuruz na plitkom, šljunkovitom terenu uopšte nije učvrstio klip, to je samo biljka bez zrna. Neki farmeri ovih dana već beru i siliraju ovaj kukuruz. Visok je oko metar. Pokušavaju da nabave mase, iako je to energetski siromašna hrana. Pokušali su ipak nešto postići”, istakao je predsjednik KGZS.

Kako je objasnio Žveglič, trenutno se za sjetvu strništa najviše preporučuju sudanska trava ili proso, koji dobro podnose vrućinu, suvo tlo i sušu. Ali čak i ova investicija može biti rizična.

Najveći problem za stočare ove godine biće obezbeđivanje stočne hrane, jer i ako pokušaju da zamjene stočnu hranu za krave muzare, priplodne svinje i neuhranjene životinje, biće veoma teško, ukazuje Žveglič.

“Veoma je teško predvidjeti gdje će se nabaviti stočna hrana, jer je u stvari nema ili je izuzetno skupa. Cijena žitarica na svetskim tržištima je porasla, za kukuruz, na primjer, sa 250 eura po toni na 400 eura po toni. Ako cijene žitarica ostanu visoke, farmeri jednostavno neće imati novca da kupe stočnu hranu za osnovno stado, jer otkupne cijene od farmera neće snositi ovaj trošak”, upozorava Žveglič.

Ozbiljnih posljedica ima i na travnjaku. Kako je objasnio Žveglič, prva dionica je već bila 30 posto manja, a druga dionica “izuzetno loša”, još se ne zna šta će biti sa trećom, jesenjom dionicom.

KZGS je nadležan za praćenje štete na terenu, dok je utvrđivanje vrijednosti štete u nadležnosti Ministarstva odbrane, pojasnio je Žveglič.

Iako još nema tačnih podataka, šteta je odavno premašila zakonsku granicu od 0,3 promila očekivanih budžetskih prihoda, odnosno oko tri i po miliona eura, ustvrdio je Žveglič.

Zakonom o otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda predviđeno je da se sredstva državnog budžeta mogu koristiti za otklanjanje posljedica nepovoljnih vremenskih prilika, ako je procjena direktne štete u poljoprivredi na svim poljoprivrednim kulturama, kod kojih procjena direktne štete prelazi 30 posto normalna godišnja poljoprivredna proizvodnja, veća je od 0,3 promila planiranih prihoda državnog budžeta.

Kako je rekao, uvjeren je da će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Slovenije pokrenuti proces procjene štete i interventnog zakona.

“Međutim, interventnim zakonom, nakon što bude poznat iznos štete, odredit će se prag ko ima pravo, a ko ne. Iako suša još traje, želimo da proces procjene počne što prije”, zaključio je Žveglič.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,