Nedjelja, 14. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zavšen uviđaj: Utvrđeno kako je došlo do stravične autobuske nesreće u Hrvatskoj

Preuzmite sliku

Na autoputu A4 u smjeru Zagreba, danas je došlo do teške saobraćajne nesreće autobusa. Poginulo je najmanje 12 ljudi.

Do nesreće je došlo oko 5.40 sati na 62. kilometru autoceste A4 u smjeru Zagreba između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec. S ceste je sletio autobus poljskih registarskih oznaka.

Prema dosad prikupljenim podacima, do nesreće je došlo na način da je vozač autobusa registriranog u Poljskoj izgubio kontrolu nad upravljačem vozila koje je skrenulo u desnu stranu, probilo zaštitnu ogradu i sletjelo izvan autoceste.

Uviđaj je završen, a sve detalje za je RTL Danas dao Predrag Benčić, načelnik Policijske uprave varaždinske.

– Nakon provedenog uviđaja utvrđeno je da se vozač autobusa iz neutvrđenog razloga nije kretao kolovozom autoceste, da je preko zaustavne trake sišao na zelenu travnatu površinu i udario u odbojnu ogradu te sletio u jarak. Uviđajem je utvrđeno da je vozač jedan od preminulih putnika u saobraćajnoj nesreći – kazao je Benčić.

Dodao je i da još nisu utvrdili ko je drugi vozač.

– Imamo 32 ljudi hospitaliziranih s ozbiljnim povredama. S nekim ljudima smo uspjeli razgovarati, s drugima nismo zbog zdravstvenog stanja. Ono što smo utvrdili da je većina putnika spavala. U ovom trenutku je teško, zbog traume i šoka, dobiti suvislu informaciju dok se ne slegnu njihovi dojmovi, dok ne ozdrave i budu spremni za konkretnije izjave – rekao je Benčić.

Kazao je i da trenutno nije moguće utvrditi je li vozač zaspao.

Na pitanje što slijedi vlasniku prijevozničke firme ako se utvrdi da nije korišteno vrijeme za odmor, Benčić je odgovorio:

“U svakom slučaju ćemo izvijestiti preko Ministarstva vanjskih poslova Poljsku i one će zasigurno poduzeti određene radnje. Tahograf će biti izuzet uz sva vještačenja. To će pokazati poštuje li se radno vrijeme radnika, brzinu, korištenje odmora i druge stvari koje će vještaci moći izuzeti. Vozače kontroliraju policijski službenici s inspektorima cestovnog saobraćaja”.

(FOTO: MATIJA HABLJAK/PIXSELL)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,