Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Završila medicinu sa 9,57 i pet godina nema posao: Volontira u selu, a radila bi bilo gdje

Preuzmite sliku

Marija Stanković, tridesetogodišnja doktorka, sa porodicom živi u rodnom selu Donje Dragovlje u opštini Gadžin Han. Na život bez autobusa, surove zime i gotovo pusto selo se navikla, ali to što ne može da nađe posao za koji se godinama školovala ne može da prihvati.

Slika impozantne Suve planine i Marije sa bliznakinjama Isidorom i Irinom gotovo da liči na reklamu za seosku idilu. Ali slika, već pet godina neiskorišćene diplome medicinskog fakulteta sa prosjekom 9,57 ipak govori više o Marijinom životu.

“Nisam zamišljala da ću ovoliko dugo tražiti posao, mislila sam da ću, ipak, sa ovolikim prosjekom odmah negdje da uspijem da se zaposlim”, kaže Marija za RTS.

Slala je dokumenta širom Srbije, zvali su je iz Beograda nekoliko puta prošle godine, uđe u uži izbor i nakon toga ništa.

“Spremna sam da radim bilo gdje, samo da nađem posao”, poručuje nezaposlena doktorka.

U toku vanrednog stanja poziv iz Niša nije mogla da prihvati zbog prevoza, pa je volontirala u seoskoj zdravstvenoj stanici.

Marija kaže da medicinu neizmjerno voli, želi da postane internista, ali nije u mogućnosti da finansira volontersku specijalizaciju, jer žive od muževljeve plate i dječjeg dodatka.

“Život na selu je mnogo lijep i mnogo zdrav i odrastanje djece na selu mnogo zdravije nego u gradu. To svakako više nije prioritet, sad treba da se djeca socijalizuju, da upišu nešto i van škole, nešto što žele, a to je odavde nemoguće, znam po sebi”, kaže Marija.

Od 956 nezaposlenih u Gadžinom Hanu, 24 je sa visokim obrazovanjem, jedini doktor medicine je Marija i to sa prosjekom 9,57.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,