Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Završen protest u Beogradu, aktivisti poručuju: “Vučić naručuje murale”

Preuzmite sliku

Među okupljenima se nalaze Aida Ćorović, Pavle Grbović, Balša Božović i Dobrica Veselinović

Aktivisti okupljeni oko Društva za održivu budućnosti – Koraci, ali i članovi drugih organizacija, večeras sa početkom u 18.00 sati započeli su protestni skup na Cvetnom trgu u Beogradu sa ciljem da, kako su najavili, pošalju poruku vlastima i javnosti da lik osuđenog ratnog zločinca ne smije biti predmet zaštite institucija Republike Srbije, a aktivisti i aktivistkinje koji se protive veličanju Ratka Mladića moraju biti podržani od cjelokupne javnosti.

Kako prenosi reporter Nova.rs koji se nalazi na licu mjesta, među okupljenima se nalaze Aida Ćorović, Pavle Grbović, Balša Božović i Dobrica Veselinović, kao i još nekoliko desetina građana koji i dalje pristižu. Među okupljenima su i mladići koji koji skandiraju „Aida Srpkinjo“ i „Ratko Mladić“.

Novinar Rade Radovanović obratio se pristalicama koji su protiv murala Ratku Mladiću.

“Građani i građanke, sloboda narodu. Nije genocid bio samo u Srebrenici, bio je u Prijedoru, za dva mjeseca ubili su 102 detera. I ne samo tu, bilo je elemenata genocida i u Sarajevu, u Mostaru. Što se mene tiče, Aleksandar Vučić mora pasti iz dva razloga: jedan je što radi ono što ne smije, gazi Ustav i nipodaštava zakone, ponaša se kao tiranin. On naručuje crteže i kojekakve murale. Kao građanin Beograda ponosan sam da je naš, moj grad, počeo da cvjeta u cvjetu solidarnosti i empatije prema žrtvama“, rekao je Radovanović i poručio momcima koji nose crne majice da se povežu zajedno protiv fašizma.

  • Reditelj Stevan Filipović rekao da su mu u ustaškim logorima ubijeni članovi porodice i da zato ne može da bude građanin zemlje koja štiti ratnog zločinca.

    „Za mene su oni koji podržavaju Mladića i ustaše praktično isto. Bitno je da ne nasednemo na tu foru koju su prodali, da smo nemoćni. Nas je više i svakim danom će nas biti više jer ljudi neće da žive u ovom poniženju“, rekao je Filipović.

    „Ovo je nastavak borbe da u zemlji vlada zakon, a ne pravo jačeg, nastavak otpora što su nam deo Vračara okupirali desničari i oni određuju ko će da prođe i dal će da se kreće ili neće. Naš najveći problem je šta i koga štite, sliku i mural Mladića“, rekao je Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje