Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zaustavljen na granici po povratku iz Hercegovine: Vozač u automobilu imao vreće s novcem

Preuzmite sliku

Zagrebačkog poduzetnika zaustavili su na granici pri povratku sa svadbe u Hercegovini, a kad su otvorili automobil, imali su što i vidjeti: doslovno vreće s novcem!

Carinici na graničnom prijelazu Vinjani Donji kod Imotskog 30. maja ove godine zaustavili su 52-godišnjeg Miroslava Marića zvanog Bušo, poduzetnika iz Zagreba, pri povratku iz Hercegovine, a kad su otvorili automobil, shvatili su da vozi doslovce vreće s novcem, piše Slobodna Dalmacija.

Zaradio je prekršajnu prijavu jer nije carinicima prijavio veće svote deviza. Nakon što je novac prebrojen, privremeno mu je oduzeto 20 hiljada eura, ali Bušo nije htio potpisati zapisnik carine.

U razgovoru s novinarima otkrio je da nije želio dati svoj pristanak na izbrojenu svotu jer smatra da je novca bilo dvostruko više od onog što su carinici izbrojili.

“Kad sam išao na svadbu, ponio sam sa sobom prihod iz mojih praonica u Zagrebu tog dana, nisam stigao staviti to na banku. Drugi razlog je bio što mi je sedmicu dana prije neko opljačkao tetkin stan, pa sam se bojao da se i meni isto ne dogodi. Kad sam izlazio iz Hrvatske, niko me nije ništa pitao. Od tog novca što sam nosio tamo plaćao sam što sam trebao, a kad sam se vraćao, posudio sam od rođaka dio novca.

Mislio sam to prijaviti na carini. Zato sam, kad sam se vraćao u Mercedesu zagrebačkih registracija, cariniku kad me je pitao imam li što prijaviti i rekao da nemam ništa osim nekoliko hiljada eura. Na podu suvozačeva sjedišta bile su vreće s kovanicama, a u prtljažniku sam imao još vrećica s papirnatim novcem. Ništa nisam sakrivao, sve je bilo vidljivo. Rekao sam mu da idemo izbrojiti, pa koliko ima, nek’ me kazne ako moraju i OK. Njemu su oči ‘zinule’ kad je vidio vreće s novcem“, rekao je Bušo, koji je preko advokata uložio prigovor na carinsko rješenje o prekršaju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,