Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zastupnici iz BiH u hrvatskom saboru najtiši po pitanju izbornog zakona

Preuzmite sliku

Pitanje promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini ove godine postalo je i jedna od važnijih političkih tema u Hrvatskoj, ponajprije zahvaljujući insistiranju predsjednika RH Zorana Milanovića. Međutim time su se ekstenzivno bavili i premijer Andrej Plenković, kao i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, pa čak i HDZ-ovi eurozastupnici poput Željane Zovko.

U cijeloj toj prilično bučnoj i kontroverznoj operaciji najmanje se moglo čuti troje saborskih zastupnika iz dijaspore, zapravo iz Bosne i Hercegovine, kojima bi ta tematika trebala biti prioritet, piše Index.hr, a čiji tekst u nastavku prenosimo u cjelosti.

Znate li uopće ko su troje zastupnika dijaspore u saboru?

Dapače, prilično je sigurno da šira javnost nema pojma ko su tih troje saborskih zastupnika, izabranih većinom glasovima Hrvata iz BiH.

Riječ je o Zdravki Bušić, bivšoj državnoj tajnici u Ministarstvu vanjskih poslova i sestri pokojnog otmičara aviona Zvonka Bušića, te gradonačelniku Ljubuškog Nevenku Barbariću i gradonačelniku Kreševa Radoju Vidoviću. Svi su, naravno, članovi HDZ-a.

Radoje Vidović – rijetko govori, niko za njega nije čuo

Radoje Vidović po struci je profesor historije i geografije te diplomirani novinar, a u sabor je ušao s 2827 glasova u XI. izbornoj jedinici (za državljane RH koji nemaju prebivalište u RH). Rođen je 15. januara 1970. u Fojnici (Bosna i Hercegovina).

Član je Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, Odbora za obrazovanje, nauku i kulturu i Odbora za ratne veterane.

Prema podacima Parlametra, GONG-ova projekta koji prati rad saborskih zastupnika, otkako je u saboru od 2020. godine Vidović se baš nije pretrgnuo od rada.

Zabilježeno je da je na jednom aktualnom satu postavio pitanje premijeru Andreju Plenkoviću, što inače funkcionira po principu “ti meni vojvodo, ja tebi serdare” kada HDZ-ovci postavljaju pitanja svojem premijeru.

Parlametar bilježi i da se za riječ javio protekle godine oko 25 puta, a većinom je govorio o problematici Hrvata u BiH, hvaleći, naravno, vladinu politiku. Njegovi istupi nisu uspjeli zadobiti medijsku pozornost.

Nevenko Barbarić jedan je od najskupljih zastupnika

Nevenko Barbarić u sabor je ušao s 3864 glasa, a inače je inženjer građevine. Kao i kolega Vidović, studirao je u Mostaru. Rođen je 24. augusta 1962. u Klobuku, Bosna i Hercegovina.

Član je Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo, Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Odbora za regionalni razvoj i fondove Evropske unije i Odbora za ratne veterane.

Po saborskoj sjednici je prema podacima Parlametra govorio u prosjeku 7 puta, dok je prosjek sveukupnog broja zastupnika po sjednici 42 puta. Ukratko, nije se baš napričao o problemima Hrvata iz BiH, iako je o njima ponekad govorio.

Jedino po čemu se istaknuo u medijima je to što je prošle godine proglašen najskupljim zastupnikom. Za njegove troškove su hrvatski porezni obveznici izdvojili 131 hiljadu kuna.

Zdravka Bušić je sestra otmičara aviona Zvonka Bušića

Tu je i Zdravka Bušić, najpoznatije ime među troje zastupnika dijaspore.

Rođena je 6. rujna 1950. u Imotskom. Na Sveučilištu Case Western Reserve Cleveland, savezna država Ohio (SAD), završila je magistarski studij bibliotekarstva i informatike. U sabor je ušla s 2784 glasa i ovo joj je drugi mandat.

Ona je stari kadar HDZ-a, bila je i dio Tuđmanove šire ekipe saradnika u Uredu predsjednika, a Plenković je iskoristio činjenicu što je sestra pokojnog otmičara aviona Zvonka Bušića, kojeg određeni dio Hrvata u BiH smatra herojem.

U prosjeku po zastupičkoj sjednici govori 9 puta (prosjek je, podsjećamo, 42 puta), a zanimljivo je da se po Parlametru ne ističe raznolikošću vokabulara. Prosjek raznolikosti vokabulara zastupnika je 105, dok je njen 87.

Prosječna plaća zastupnika inače iznosi oko 16 hiljada kuna mjesečno neto. To znači da svatko od troje zastupnika dijaspore godišnje dobije oko 190 hiljada kuna plaće neto, a naplate se tu i razni dodatni troškovi. Izdašna je to sinekura.

Biti zastupnik dijaspore je vrlo isplativo

Sve to znači da je Zdravki Bušić, Nevenku Barbariću i Radoju Vidoviću prilično lijepo i isplativo što su zastupnici dijaspore u saboru.

Oni su s nešto više od 10 hiljada glasova zajedno dobili tri mandata i sada uživaju u iznadprosječnim plaćama i za hrvatske i za bosanskohercegovačke prilike, a Barbarić i vrijedno naplaćuje sve moguće troškove svog bivanja u saboru.

Hrvatima u BiH to nije od neke značajne pomoći niti im donosi ikakve konkretne rezultate, ali nismo naivni da mislimo kako su ti HDZ-ovci zaista zbog toga došli u sabor. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,