Srijeda, 27. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zastupnica Bošnjaka u Skupštini Crne Gore: Ne smijete nam dirati Srebrenicu!

Preuzmite sliku

Kenana Strujić-Harbić, narodna poslanica u Skupštini Crne Gore, koja je hrabro održala lekciju negatorima genocida!

Kenana Strujić-Harbić, zastupnica Bošnjačke stranke u Skupštini Crne Gore, tokom sjednice je oštro odgovorila na vrijeđanje manjina, ali i na negiranje genocida u Srebrenici.

“Prva stvar koju ću da kažem u ovom Domu, riječ Srebrenica kod muslimana Bošnjaka, ne samo u Crnoj Gori, već u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji, Srbiji, gdje egzistiraju Bošnjaci u posljednjih 1.000 godina, je najvažnija riječ u našem jeziku.

Preko 8.000 muškaraca, žena, od nula do 90 godina, je ubijeno u jednom danu. To nije zločin gospodine predsjedniče, to je genocid i htjeli su da potru naš narod gumicom, ali nisu uspjeli. Mi smo tu. Mi živimo i živjet ćemo za dobrobit svakog Bošnjaka, Bošnjačka stranka će se kroz Parlament i ovaj Dom uvijek boriti za svakog Bošnjaka muslimana u Crnoj Gori”, istakla je Strujić-Harbić, odgovarajući zastupnicima prosrpskog DF-a.

Ona se obratila i Zdravku Krivokapiću, koji je izglasan za novog crnogorskog premijera.

Istakla je da je sastav Vlade diskriminirajući prema manjinskim narodima.

“Vlada u kojoj nema niti jednog ministra iz korpusa bošnjačkog, hrvatskog ili albanskog naroda za nas je neprihvatljiva. Takav sastav Vlade nije u duhu Ustava Crne Gore koji je definiše kao građansku, viševjersku državu i koji garantuje sva prava manjinskim narodima kao i ravnopravnu zastupljenost u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti”, rekla je Strujić-Harbić.

Gostujući u Centralnom dnevniku na FACE TV Kenana je istakla: 

“U 21. vijeku smo dobili apostolsku vladu s 12 apostola! Crnogorci imaju poštovanje prema žrtvama u Srebrenici. Uvijek ću stati na stranu Bošnjaka u Crnoj Gori! Plašimo se dana koji nam dolaze. Veliča se srpska vlada. Sa zgrade parlamenta ispaljen vatromet, slave smjenu vlasti s nacionalnim obilježjima druge države! Imamo Bosanku u Vladi koja je rekla da je srpski nacionalista i četnik! Bit će na čelu ministarstva prosvjete, bojimo se šta će Bošnjačka djeca učiti! Imamo ministricu zdravstva koja nije poštovala epidemiološke mjere na sahrani patrijarha! 10% je Bošnjaka u CG po posljednjem popisu iz 2011. godine, oko 70 hiljada pripadnika islamske vjere.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje