Srijeda, 25. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto Hrvatskoj nedostaje radne snage: Zarada u Njemačkoj i Austriji 20 posto veća

Preuzmite sliku

Prosječna neto plaća konobara u Hrvatskoj je minimalno 1000 eura, a kuhara 2000 eura. Plaće su 20 posto manje nego u Austriji i Njemačkoj.

“Ako ćemo usporediti s Balkanom, tu smo daleko napredniji, a ako usporedimo s Njemačkom i Austrijom, onda zaostajemo 20-ak posto”, rekao je za HRT Joso Smolić, predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije.

Istaknuo je kako svaki ozbiljan poslodavac koji gleda u budućnost mora cijeniti i poštovati radnika jer bez njih nema ni rezultata.

Predsezonskim gostima koji pune smještajne kapacitete domaćini se trude udovoljiti, a turistički djelatnici radna su mjesta, kažu, mahom popunili, iako su najviše problema imali s pronalaskom kuhara, konobara, sobarica.

“Najtraženija zanimanja su u ugostiteljstvu i turizmu, ali i u građevini, a fali i strukovnih obrtničkih zanimanja”, rekao je Smolić.

“Od 2016. godine oporavljamo se od ekonomske krize. Mi smo bili jedni od zadnjih u razvijenoj Europi koji su se kasno počeli oporavljati, i svi radnici kojih je tada bilo na pretek, otišli su trbuhom za kruhom. Sada smo došli u situaciju da imamo više radnih mjesta nego raspoloživih radnika. To je sustavan problem i mislim da neće brzo biti riješen”, rekao je, dodavši da u ovogodišnju turističku sezonu ulazimo relativno dobro pripremljeni bez obzira na nedostatak domaće radne snage.

Kad je riječ o porastu cijena, rekao je kako su ugostitelji i hotelijeri u bunilu.

“Cijene idu svaki dan gore i ne znam što i kako napraviti kako bi mogli sve pokriti i zatvoriti. Očekujem da će cijene rasti 30 posto, a možda i više”, zaključio je Smolić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje