Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zaražena trudnica u Crnoj Gori rodila zdravu bebu

Preuzmite sliku

Prva trudnica u Crnoj Gori zaražena koronavirusom rodila je u ponedjeljak u Podgorici, a novorođenče je u prvom nalazu negativno na covid-19, priopćio je šef crnogorskog kriznog stožera Ranko Lazović.

On je rekao da je porođaj napravljen carskim rezom, po protokolu kakav je predviđen za koronatrudnice, te je dodao da će, ako i drugi nalaz bude negativan, beba će biti dvije sedmice odvojena od majke.

‘Majka je pozitivna od prije tri dana. Dijete je danas testirano i odvojeno je od majke. Sutra ćemo ponoviti test i nadam se da ćemo imati sreću da oba testa za dijete budu negativna. Beba je teška 4300 grama i u pitanju je dječak’, rekao je Lazović.

On je istaknuo da je siguran da zdravstveni sistem Crne Gore ima kapaciteta da se izbori s epidemijom novog koronavirusa, iako je kod 20 medicinara potvrđen covid-19.

Lazović nije isključio mogućnost da na koronavirus budu testirani svi stanovnici Crne Gore, kojih je prema posljednjem popisu oko 620 hiljada.

On je odgovarajući na pitanja novinara, da li je u planu testiranje svih građana, rekao da je “sve moguće, pa i to”, istaknuvši ipak da trenutna procjena epidemiološke situacije još uvijek ne govori da treba provoditi masovna testiranja.

Lazović je rekao da su na malu općinu Tuzi, koja je u jednom trenutku bila epicentar epidemije u Crnoj Gori, primijenjene mjere izolacije po principu Wuhana u Kini, i da su dale rezultat te tamo već nekoliko dana nema novozaraženih građana.

Isti princip, prema Lazovićevim riječima, zdravstvene vlasti primjenjuju nad stanarima 23 zgrade u romskom naselju Vrela ribnička u Podgorici, gdje je koronavirus nedavno otkriven kod oca desetoro djece.

‘I tamo očekujemo da bude najmanji mogući broj pacijenata, kojih je sada dvoje’, saopćio je Lazović.

Nakon što je crnogorski Institut za javno zdravlje u ponedjeljak potvrdio 19 novih slučajeva, broj zaraženih stanovnika Crne Gore iznosi 233. Od 17. marta od kada je u toj zemlji potvrđen prvi slučaj preminule su dvije zaražene osobe, a jedna je izliječena, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,